Högstadieelev i Malmö var grov brottsling – dömdes som myndig

Uppdaterad
Publicerad

En person som enligt sitt personnummer vid tillfället var minderårig dömdes i fjol som myndig för människorov, grov våldtäkt, våldtäkt, försök till utpressning och hot mot tjänsteman vid Malmö tingsrätt, enligt en granskning i Expressen. Personen var under korta perioder elev vid två av Malmös högstadieskolor.

– Han kom till skolan och han hade lärt känna några elever. Han hängde på dem och gick på lektionen. Läraren sa ”Vem är du, här ska du inte vara”. Men hans kompisar hängde på. Och den läraren som inte är så erfaren gick med på det. Redan på andra lektionen var det en lärare som tog med honom till mig, säger rektor vid den av skolorna som den dömde först var elev på.

Som elev har han varit på minst två skolor i Malmö de senaste åren, enligt Expressen. På den andra ska han ha gått ungefär ett halvår.

– Vi fick en överlämning från [ett ungdomshem]. Han uppförde sig exemplariskt. Han var i skolan varje dag, säger rektorn på den andra skolan.

Uppgav högre ålder

Personen ska ha uppgivit en högre ålder i meddelanden till bekanta och en rättsmedicinal åldersbedömning ska tala för att personen var 18 år eller äldre i juli 2017.

Hade ni några misstankar om att han skulle vara äldre?

– Nä det hade vi inte. Och det har vi ingen rätt att ifrågasätta heller. Sen har jag också läst i tidningen att han var äldre än vad jag trodde, säger rektorn vid den andra skolan.

Personens ålder enligt personnumret ska i rätten ha styrkts med ett i hans ursprungsland utfärdat pass, som bedömts vara äkta av dokumentundersökare vid gränspolisen. Men rättens bedömning är att handlingarna har ett lågt bevisvärde.

Har suttit av halva straffet

Personen omhändertogs enligt LVU, lagen om vård av unga, 2016. Och personens registrerade ålder har gjort honom icke straffmyndig vid tidigare begångna brott.

Enligt Expressens granskning av personens brottsliga gärningar har bland annat han kidnappat, våldtagit, rånat och misshandlat flera personer.

Enligt tidningen har personen suttit av cirka hälften av sitt fyra år och sex månader långa straff. Efter avtjänat straff ska han utvisas. Om det inte går att verkställa får han leva i Sverige utan att kunna få medborgarskap, arbeta eller studera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.