I nuläget testas 600 personer om dagen i Skåne genom drive in-testerna som i regionen började med igår. Foto: Ebba Torstensson/SVT.

Upp till en veckas väntetid på de bilburna coronatesterna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startade region Skånes bilburna självtester för covid-19 och redan från start har trycket varit högt. I Lund finns inga lediga tester förrän nästa vecka.

– Det rimliga är att man skulle få ett test samma dag, men jag vet att det inte är så, säger regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M).

För två veckor sedan gav regiondirektören smittskyddsläkarna i uppdrag att utvidga antalet prover av covid-19 och under måndagen startade det nya sättet att testa sig. Att det finns tillgängligt först nu samt svårigheterna med att få tag på testtider är något som bland annat Sonesson har fått kritik för.

– Uppenbarligen har det inte varit tillräckligt. Men jag kan hålla med om att det har tagit för lång tid. 

Coronavirus i Skåne

Varför har det tagit så lång tid?

– Vi vill ju inte ha de här snabbtesterna för de är ju inte jättetillförlitliga, utan vi vill ha tester som analyseras på laboratorium. Det är en anledning, men sen kom semestern och det drog ut på det också, säger Carl-Johan Sonesson (M).

Högst tryck i Lund

Drive in-testningen är redan uppe i maxkapacitet och i Lund, som är ett av ställena där väntetiden är som längst, finns inga lediga tider förrän på måndag. På den teststationen jobbar tre personer anställda på Nobina för att sköta utdelningen och inhämtandet av testningen samt det administrativa som tillkommer.

– I nuläget på de fyra platser som är öppna i regionen blir totalt sett blir 600 personer testade om dagen och det blir ju en rejäl avlastning för regionen och vårdcentralen, säger Roger Ohlsson som är projektledare för självtestning på Nobina.

Testningen utökas på fler platser

I dag finns en drive in-station i Lund, Kristianstad, Helsingborg och två i Malmö. Från och med nästa vecka kommer ytterligare teststationer att ställas upp. Det blir då i Ystad, Ängelholm och Hässleholm, samt ytterligare ställen i Malmö och Lund.

– Det är alltid högt tryck i början men från och med nästa vecka när vi har fler platser väntar vi att trycket lättar något, säger Carl-Johan Sonesson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet