Långa köer på upp mot en timme har rapporterats från vallokalerna. Foto: Susanne Nord

Köer till vallokaler i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På många håll tycks deltagandet i kyrkovalet bli ovanligt högt. Det tog 25 minuter att komma fram till valbåsen i Lund.

De som röstade till kyrkovalet i Klostergården i Lund på söndagseftermiddagen fick stå i kö.

– En kvinna berättade att hon hade köat i 25 minuter, berättar SVT:s reporter Susanne Nord.

Även i församlingshemmet i Löddeköpinge var välbesökt idag. Redan när röstningslokalen öppnade klockan nio strömmade folk till, och det har fortsatt under resten av dagen. Förtidsröstandet har också ökat kraftigt.

– Ja det har varit en ständig tilltströmning, och det är omkring 100 medlemmar som har förtidsröstat mot normalt cirka 80, säger kyrkorådets ordförande, Bo Hirche.

I församlingshemmet var det en uppsluppen stämning och i en by som Löddeköpinge känner många varandra.

En rättighet att rösta

– Ja, vi har släktingar  som jobbar inom kyrkan, och jag vill gärna ställa upp för dem, inte minst för att de ska få bra arbetsförhållanden. Det finns ju förslag om att arbetstidsreglerna ska försämras, säger Annika Gunnersand, en av de som röstade idag.

– Man ska gå och rösta när man har den rättigheten, säger hennes man Ingmar Gunnersand.

I Löddeköpinge finns inga partilistor, utan endast en samlingslista. Men möjligheten finns också att ta en tomröstsedel och själv skriva dit namn. Och här agerade makarna Gunndersand olika.

– Jag tog listan, där är min svåger med, säger Ingmar.

– Jag tog en tom sedel och skrev dit tre namn, säger Anita.

Församlingen bjöd på kyrkkaffe och chokladkakor. Stämningen var positiv, och den strid som det har rapporterats om i medierna mellan socialdemokraterna och Sverigedemokraterna inför kyrkovalet syntes inte alls här .

– Den starka tillströmningen kan ha ökat på grund av debatten kring SD, men jag har själv inte hört något om det, säger Bo Hirche.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.