Foto: SVT

Högtidsdag för Hans Alfredsons Nasala utskott

Uppdaterad
Publicerad

Nasoteket i Lund har med sina gipsavgjutna näsor slagit sig in på tidningen The Guardians lista över Europas tio mest underliga besöksmål. Nu fyller Hasse Alfredsons Nasala utskott fyrtio år. Då passar universitetets tidigare rektor på att disputera i nasologi.

Det är Nasala utskottet som ligger bakom väggen med vita näsor i AF-borgen, fenomenet som förra året listades som ett av Europas tio mest udda besöksmål av tidningen The Guardian.

Idén till utskottet kom från Hans Alfredson, som 1987 blev medlem i Akademiska föreningen.

– Utskottets uppgift sedan dess har varit att gjuta av olika näsor, och i samband med etta göra olika aktiviteter, berättar Olof Jarlman i Nasala utskottets verkställande utskott.

Diplom och näsduk med guldtofsar

En återkommande punkt i utskottets verksamhet har också varit ”disputationer” av avhandlingar kring näsor. Titlar som passerat genom åren har varit allt från ”Näsan i erotiken” till ”Näsan i politiken”.

Under lördagen har turen kommit till före detta rektor Göran Bexell att lägga fram sin avhandling ”Näsan i etiken”. Arrangemanget äger rum i universitetets aula, och den disputerande får utöver diplom ta emot bland annat en svart sammetsnäsduk med guldtofsar.

”Hans finns med oss hela tiden”

Bland samlingen av avgjutna näsor i AF-borgen återfinns så väl gamla statsministrar som komiker och karnevalsgeneraler. Samt upphovsmannen själv.

Hans Alfredsson avled tidigare i år. Hur mycket av hans anda finns kvar i utskottet?

– Hans finns med oss hela tiden. Han var en otroligt kreativ människa, och det sätter en speciell atmosfär på oss som är verksamma. Man försöker hitta en form av stillsam humor som sätter lite guldkant på den annars dystra verkligheten, säger Olof Jarlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.