”Homosexuella är en cancersvulst på samhället”

Uppdaterad
Publicerad

De orden uttalades av en manlig Malmöpolis om en kvinnlig poliskollega, på polishuset i Malmö i juli. Uttalandet klassas som hatbrott och den drabbade är Skånepolisens egen hatbrottsutbildare.

– Jag blev alldeles iskall i hela kroppen. Jag kände mig som en nerpissad råtta, beskriver Jeanette Larsson, polis sedan över 20 år.

Det var eftermiddag 8 juli, Jeanette jobbade sista dagen innan semestern. På väg ut i korridoren råkade hon höra ett samtal mellan den äldre manliga polisen och den yngre kvinnliga polisaspiranten i lunchrummet.

– De pratade om mig, han sa att han inte tycker om det sättet jag lever på. Han sa att homosexuella är en cancersvulst på samhället och hänvisade till Bibeln.

Jag kände mig förnedrad, smutsig och kränkt och insåg snabbt att jag ironiskt nog hade blivit utsatt för ett hatbrott.

Sedan ett år tillbaka är Jeanette ansvarig för all hatbrottsutbildning inom Skånepolisen, så att de ska bli bättre på att hantera fall där människor till exempel kränks eller diskrimineras eller utsätts för våld på grund av sin läggning, religion, bakgrund eller sitt kön.

Hon har hunnit utbilda en fjärdedel av kollegorna och åker även runt till andra polisdistrikt i Sverige för att hålla i hatbrottsutbildningar.

– Nu har jag tappat sugen, helt ärligt. Jag blev faktiskt sjukskriven ett par veckor, men jag tänker inte ge mig, för det är livsviktiga frågor, säger Jeanette, som tycker att Skånepolisen borde starta en hatbrottsgrupp precis som Stockholmspolisen.

Hon har varit öppen länge på sin arbetsplats med att hon lever med en kvinna, hon är engagerad i mångfaldsfrågor och i Gaypolisföreningen och försöker stötta homosexuella kollegor som vill komma ut på jobbet.

– Men när sånt här händer, då förstår jag verkligen att de sluter sig inom sitt skal. Vi är runt femton öppet lesbiska inom Skånepolisen, men ingen manlig polis har vågat komma ut. När vi har anställda med en sådan här sorglig människosyn, då börjar man undra.... Polisledningen måste sätta ner foten och visa att de menar allvar med allt prat om värdegrund och mångfald.

Jeanette är mycket kritisk till att den äldre polismannen inte tagits ur tjänst utan får jobba kvar, i receptionen, där han är polisens ansikte utåt och möter allmänheten.

– Dit kommer ju brottsoffer, till exempel män som våldtagits av män...Är det rimligt att en polisman med sådana värderingar är den första man ska träffa?

Händelsen polisanmäldes men åklagaren la ner ärendet, nu pågår polismyndigetens egen utredning.

Polismannen som kallade homosexuella för cancersvulst är kvar på sin tjänst.

Anna-Carin Pihl

anna-carin@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.