Distriktsläkaren Svetlana Dojcinovic-Markovic sa upp sig från sitt bemanningsbolag. Foto: SVT

Svetlana trivdes inte som hyrläkare – sa upp sig

Publicerad

Vårdcentralen Östermalm i Kristianstad går mot trenden. Idag är all personal fast anställd. Allt började med att distriktsläkaren Svetlana Dojcinovic-Markovic bröt isen och sa upp sig från bemanningsbolaget.

Distriktsläkaren Svetlana Dojcinovic-Markovic var färdigutbildad läkare när hon flydde till Sverige från krigets Bosnien och Serbien 1995. Efter kompletterande praktik kom hon till Kristianstad 2006 där hon jobbat sen dess.

Under ett år jobbade hon på ett bemanningsföretag där hon fick en hög lön och en stor frihet att bestämma när och var hon skulle jobba. Men hon längtade efter en mer fast arbetsplats och att träffa samma kollegor varje dag.

– Jag tyckte inte heller att det ledde till en bra vård.

Ingen inhyrd kvar

Hon valde därför att bli den första fast anställda på vårdcentralen Östermalm i Kristianstad, en arbetsplats som då hade fem inhyrda distriktsläkare.

Men hon nöjde sig inte med det. Hon gick aktivt ut och försökte värva flera distriktsläkare och lyckades över förväntan. Idag efter två år finns ingen inhyrd bland vårdpersonalen.

– Stämningen har förändrats oerhört. Alla är avslappnade och sig själva, säger Svetlana Dojcinovic-Markovic.

Denna bild bekräftas av vårdcentralens chef Peter Tengman som menar att det blir större kontinuitet och patienterna har större chans att träffa samma doktor.

– Vi kan bygga rutiner och ta hand om de mest sjuka patienterna på ett helt annat sätt, säger han.

Peter Tenghamn, verksamhetschef på Östermalm. Foto: SVT

Svetlana Dojcinovic-Markovics lön sjönk med cirka 20 000 kronor i månaden, men det var det värt menar Svetlana.

– Men jag tycker att det är orättvist.

För vårdcentralen blir det betydligt billigare, berättar Peter Tenghamn.

– Men den största vinsten är samhällsekonomisk. Du träffar samma doktor, så undersökningar görs inte om och du slipper komma tillbaka på onödiga återbesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.