en av de gator i Malmö som har uppkallats efter en person Foto: TT

Så får Malmös gator sina namn

Publicerad

Just nu pågår arbetet med att namnge ett helt nytt område i Malmö. Men det är inte alla namn som passar. Det finns mycket att ta hänsyn till för att det ska bli rätt.

Att namnge nya gator är inget som görs med vänsterhanden. Det är en lång process och mycket att förhålla sig till. Namnen ska vara neutrala, lätta att uttala och lätta att skriva.

Den som är ansvarig för att det blir bra heter Carina Aldosson. Hon är kartingenjör och jobbar på stadsbyggnadskontoret i Malmö stad. För att hitta de bästa namnen söker hon ständigt efter inspiration.

Carina Aldosson jobbar med att välja namn till nya gator i Malmö. Foto: Privat

– Ja man har alltid radarn på. Och så samlar jag namnen på hög till ett bra tillfälle.

Namn till helt nytt område

Just nu jobbar Carina Aldosson med ett nytt område som byggs på Segepark.

– Då börjar vi med att titta på vad som har funnits här tidigare som vi kan koppla det tilll och det är ganska tydligt här eftersom här har det legat ett sjukhus, berättar Kerstin Florén från stadsbyggnadskontoret som sitter med i en grupp som diskuterar de nya gatunamnen.

Men i det här fallet är det lite känsligt. Sjukhuset här var ett gammalt mentalsjukhus och namnen får inte vara stötande. Än så länge är bara kvartersnamnen klara och de har fått namn som sköterskan, diagnosen och dagrummet.

Zlatans gata inte aktuellt

Några av de nyare namnen i Malmö är Rosens röda matta och gatorna i det nya området på Sorgenfri som har en koppling till de gamla Spårvagnshallarna.

Men det finns också andra saker att ta ställning till när en ny gata ska namnges. Det ska vara lättstavat och helst vara namn som kan höras lätt, eftersom ett allt för komplicerat namn kan vara svårt att uppfatta i en stressad situation. Till exempel om ambulans ska tillkallas.

Enligt en FN-resolution ska gatunamnen inte heller uppkallas efter kända personer eftersom det sällan är neutralt. Om man absolut ska välja ett namn måste personen ha varit avliden sedan flera år tillbaka:

Så Zlatan är inte aktuellt?

– Inte än på många år hoppas jag, säger Carina Aldosson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer