På Kroksbäcks vårdcentral i Malmö får distriktssköterskan Helene Citterio ut sju doser vaccin ur Pfizers ampuller, vilket kräver skicklighet av personalen. Och nu vill region Skåne införa det på bred front. Foto: Johan Dernelius

Hon får ut en extrados av coronavaccinet

Publicerad

På Kroksbäcks vårdcentral i Malmö får distriktssköterskan Helene Citterio ut sju doser vaccin ur Pfizers ampuller. Läkedemelsverket rekommenderar sex doser per ampull men nu vill Region Skåne införa sju doser på bred front, vilket kräver skicklighet av personalen.

– Det är viktigt att lägga kanylspetsen så långt ner i membranet som det bara går, så att man får det sista, säger Helene Citterio, distriktssköterska på Kroksbäcks vårdcentral.

Det är inte alla sjuksköterskor som är kapabla till att få ut sju doser och det kräver övning. Helene Citterio berättar att hon innan vaccineringen startade övade, utan vaccin, för att få ut de extra milliliter som behövs.

– Det som är viktigt att tänka på är en bra arbetsmiljö, att ta gott om tid på sig. Och att det är få personer som handskas med vaccinet för då blir man duktig på det, säger Anna Krämer, verksamhetschef på Kroksbäcks vårdcentral i Malmö.

Har vaccinerat ytterligare 145

På vårdcentralen räknar man med att ungefär 145 personer extra har vaccinerats, genom att de sista dropparna av det dyrbara vaccinet kunnat sparas med en ytterligare dos. Läkemedelsverket rekommenderar att det bara ska tas ut sex doser ur varje Pfizerampull, vilket innebär att en potentiell dos slängs.

– Vi är mitt uppe i en pandemi där det handlar om att rädda liv. Då kände vi att vi inte ska slänga doser utan ta vara på varje droppe, säger Anna Krämer.

Kan införas på bred front i Skåne

Under onsdagens presskonferens med Region Skåne kunde vaccinsamordnare Maria Landgren berätta att det här kan bli regel framöver, då man hittat sprutor som kan göra arbetet enklare:

– Vi har jobbat hårt för att hitta bättre material för att få upp doser i Pfizers ampull. Vi har beställt det och det kommer i slutet av april. Bara det gör att vi får 17 procent mer Pfizervaccin.

Från tre ampuller blir det 21 doser istället för 18. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.