”Ett halvår efter hans död fick jag veta att han tagit butangas och fentanyl”, säger Paula Nirvén, vars son gått bort i en överdos. Foto: Fanny Berg

Hon förlorade sin son i en överdos: ”Jag visste att han skulle dö”

Publicerad

16 år – så ung var Alexzander Sihlén när han gick bort i en överdos. Och när hans mamma kom till sjukhuset och träffade läkaren så var hon säker på vad som skulle hända.

– När jag såg läkarens blick så visste jag direkt – min son kommer att dö, säger Paula Nirvén.

Den 7 september 2011 fick Paula Nirvén ett samtal. Och det var ett samtal som för alltid skulle förändra hennes liv. Hennes son hade körts till sjukhuset i Ystad och var medvetslös. Paula körde från hemmet i Örkelljunga till lasarettet i Ystad för att få träffa sin son.

– Det var den värsta och längsta bilfärden någonsin, säger hon.

Droger bland unga

Väl på akutmottagningen möttes hon av en läkare.

– Då visste jag direkt – bara av att se hans blick. Min son kommer att dö, säger hon.

”Han var en charmör”

Den natten höll hon sin sons hand hela natten.

– Nästa morgon ringde jag familj och vänner. Det var dags att ta farväl, berättar Paula Nirvén.

På natten den 9 september somnade Alexzander in.

– Det första min mamma sa var '”vem ska jag nu bo med på en bondgård?”. Hans dröm som liten var nämligen att bo på en bondgård, säger Paula Nirvén.

Som liten var Alexzander en charmör som alltid hade ett leende på läpparna.

– Han ville alltid sitta i allas knä och han var så kelig, säger Paula Nirvén.

”När Alexzander var liten drömde han om att bli bonde och han älskade djur”, säger Paula Nirvén. Foto: Privat

88 döda de senaste fem åren

Ett halvår efter Alexzanders död ringde polis till Paula för att meddela dödsorsaken. Det var butangas och fentanyl som hade tagit hans liv.

– Då skrek jag och bröt ihop totalt. Det var som att åka tillbaka till dödsdagen, säger hon.

Under de senaste fem åren har totalt 88 personer, i åldrarna 15-29 år, i Skåne dött av överdoser. Fördelningen är 17 personer i Malmö, 11 i Lund, 9 i Helsingborg, 8 i Kristianstad, 6 i Trelleborg och 4 i Ängelholm. De övriga dödsfallen berör kommuner med färre än tre döda i respektive kommun och därför finns inte den informationen tillgänglig från Socialstyrelsen.

– Om man har ett barn eller anhörig som missbrukar så gäller det att söka hjälp direkt. Ring socialjouren, ring polisen – ring alla som kan tänkas hjälpa en. Och man måste våga vara den jobbiga föräldern som inte ger sig, säger Paula Nirvén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet