En av de skadade männen tog sig in i 19-åringens lägenhet genom ett fönster. Foto: TT/Johan Nilsson

Hon hjälpte en av de skadade männen: “Han sa att han blivit torterad”

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig kvinna var ensam hemma när en naken och blodig man tog sig in i lägenheten genom ett fönster. Han är en av de som skadades i våldsdådet i Kristianstad på måndagen.
– Han var helt panikslagen och ville bara ha hjälp, säger hon.

Strax efter klockan 11 på måndagsförmiddagen hör 19-åringen plötsligt en duns från övervåningen. Hunden börjar skälla och hon hör någon mumla på övervåningen.

– ”Hjälp” är det första jag hör där uppifrån. Personen fortsätter mumla och jag förstår att någon har tagit sig in där uppe, berättar hon.

En man hade lyckats ta sig in via ett fönster som stod öppet och sedan kom han ned för trappan.

– Han kommer ner för trappan naken och blodig och ber om hjälp. Först hade jag panik, för jag visste inte någonting. Men sen fick jag direkt en känsla av att han ville ha hjälp och hamna i trygghet. Jag såg på honom att han hade jätteont, säger hon.

Ramlade ihop på golvet

Mannen bad om ursäkt för att han var naken och ramlade sedan ihop i fosterställning på golvet inne i hennes vardagsrum.

– Han berättar i panik att han blivit torterad i flera timmar och blivit jagad på taket.

Hon ringde till sin pappa i panik. Sedan ringde hon 112 och fick tydliga instruktioner från personalen vad hon skulle göra.

– Jag gick och hämtade en handduk och tryckte på ställen på hans kropp där han blödde och hade sår. Jag vet inte hur omfattande hans skador var, men han var blodig överallt, säger hon.

”Han hade sprungit för sitt liv”

Hon kände sig aldrig hotad av mannen. Han låg där, blodig och sårig, och berättade inte några detaljer om vad han hade varit med om timmarna innan.

– Jag fokuserade mest på att få dit ambulans. Han sa att han hade blivit torterad och jag märkte på honom att han hade sprungit för sitt liv. Jag fick bilden av att han inte visste av vem eller varför han hade blivit det, berättar hon.

Efter ett antal minuter kom ambulans och polis till bostaden.

– Nu i efterhand förstår jag ingenting. Jag kan inte ens förklara hur jag kunde hålla mig så lugn. Jag hade aldrig kunnat veta på förhand att jag skulle agera så här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Mer i ämnet