Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Monica Lindborg från Rydebäck har tidigare arbetat som sjuksköterska och har nu begärt att hennes patientjournal inte lämnas ut. Foto: SVT och TT

Hon protesterar mot att känsliga patientuppgifter kan lämnas ut

Uppdaterad
Publicerad

Flera tittare reagerar starkt på nyheten om att känsliga patientuppgifter från Skåne ska skickas till USA-ägda Cerners servrar i Stockholm, när Region Skånes nya journalsystem ska testas. Monica Lindborg från Rydebäck har tidigare arbetat som sjuksköterska och har nu begärt att hennes patientjournal inte lämnas ut.

– Det finns människor som har tråkiga bakgrunder som inte vill att det ska komma ut. Det kan ju knäcka folk, säger Monica Lindborg som är upprörd över att patientjournaler ska lämnas ut i samband med testningen av Region Skånes nya journalsystemet Millennium.

Beslutet att skicka känsliga patientuppgfiter till amerikanskägda bolaget Cerners serverhall i Stockholm togs av hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Uppgifter kan hamna i USA

Kritiker menar dock att uppgifterna riskerar att hamna hos myndigheter i USA och att regionen förlorar kontrollen eftersom Cerner kan tvingas lämna ut uppgifter enligt amerikansk lag.

Men Pia Lundbom säger att det i grundavtalet står att det är svensk lag som gäller och Cerner ska dessutom ha lovat att förvarna regionen om amerikanska myndigheter begär att få ut uppgifter.

– Jag skrev till sjukvårdsdirektören Pia Lundbom om att hon inte fick lämna ut några uppgifter om mig, säger Monica Lindborg.

Svårt att kräva undantag

Det finns möjlighet att vända sig till Datainspektionen om man inte är nöjd med hur ens personuppgifter behandlas. Men enligt IT-juristen Conny Larsson kan man som privatperson inte kräva av regionen att ens uppgifter undantas på det här sättet.

– Det är praktiskt ogörligt att göra detta, tänk om väldigt många utöver den här personen kommer med liknande önskemål om hantering av uppgifter, säger Conny Larson.

– Jag uppmanar skåningar att protestera, det här är förfärligt, säger Monica Lindborg som nu meddelar att hon tänker starta en protestgrupp på sociala medier.

– Ingen ska känna oro över risken att deras uppgifter hanteras ovarsamt. Vi arbetar dagligen inom hälso- och sjukvård med känslig information och det är viktigt för oss att patienternas intressen tas tillvara. Med det nya systemet blir det enklare att säkra patientintegriteten, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SDV

Mer i ämnet