Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kvarnen i Höör riskerar att rivas i höst, efter flera år av diskussioner om den ska bevaras eller ej. Foto: Johan Dernelius/SVT

Höörs äldsta industribyggnad riskerar att rivas

Publicerad

Kvarnen i Höör riskerar återigen att rivas. Enligt kommunens största partier är kostnaderna för att bevara byggnaden alldeles för höga, men flera kommuninvånare är av en annan åsikt.

– Det hade varit väldigt pinsamt för Höör om man hade rivit detta huset. Det är omistliga värden som försvinner om Kvarnen rivs, säger Martin Svansjö, ledamot i föreningen Bevara Kvarnen.

Föreningen kämpar emot en eventuell rivning av den gamla industribyggnaden på stationsområdet. Kvarnen har funnits på platsen sedan slutet av 1800-talet, då den bland annat användes som fabrik och lantmannaaffär.

2016 togs ett beslut i kommunfullmäktige att Kvarnen skulle få stå kvar, men nu har frågan om en rivning återigen lyfts.

– Under drygt fyra år har kommunen inte hittat någon som är intresserad av att ta över byggnaden. Även om det är intressant med en kulturbyggnad så måste vi se till vår kärnverksamhet, säger Stefan Liljenberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Höör, som är kommunens största parti.

Stefan Liljenberg har därför föreslagit att ett rivningslov ska begäras för Kvarnen och han menar att ett beslut om kvarnens framtid förmodligen kommer att tas i höst.

Medlemmarna i föreningen Bevara Kvarnen ses regelbundet för att diskutera byggnadens framtid. Foto: Alice Mutambala

Stora kostnader för att bevara Kvarnen

Även Johan Svahnberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Höör, står bakom rivningen av Kvarnen.

– Det har kostat skattebetalarna ungefär 1,5 miljoner att låta det stå sedan frågan diskuterades 2016. Vi måste ställa oss frågan vilken skola eller vilken del av socialförvaltningen som ska få mindre pengar om kommunen ska bevara Kvarnen, säger han.  

Om Kvarnen rivs kommer platsen att användas för att möta kommunens behov av bostäder, enligt Johan Svahnberg. 

Delade meningar inom S

Socialdemokraterna i Höör, som är kommunens tredje största parti efter SD och M, är splittrade gällande Kvarnens framtid.

– Vi är kluvna. Ungefär hälften av oss ser fördelarna med att göra något av Kvarnen. Vi kommer ha stora diskussioner innan vi röstar i fullmäktige, säger Jill Andersson (S), som sitter i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer