Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag skriver ut höga doser och det gör jag med stöd av vetenskap och framför allt beprövad erfarenhet, säger läkaren Sten Levander. Foto: Gunilla Fritze och TT

Kontroversielle professorn kan bli av med sin läkarlegitimation

Publicerad

En av Sveriges mest kända rättspsykiatriker riskerar att bli av med sin läkarlegitimation. Efter sommaren väntas Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd avgöra om professor Sten Levanders läkarlegitimation ska återkallas.

Inspektionen för vård omsorg, IVO, anser att Sten Levander har visat sig uppenbart olämplig att utöva läkaryrket och missbrukat sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel.

Själv menar han att den restriktiva svenska narkotikapolitiken hindrar att vissa patienter får behandling.

– Jag skriver ut höga doser och det gör jag med stöd av vetenskap och framför allt beprövad erfarenhet, säger Sten Levander när SVT:s team träffar honom i hans bostad på landet utanför Trelleborg.

Förlåter mer än Gud

Flera vårdgivare och ett apotek har anmält Sten Levander. Inspektionen för vård- och omsorg menar att hans förskrivning har ”möjliggjort läckage av narkotika ut i samhället”, eftersom det händer att Levanders patienter blir bestulna eller tvingas ”dela med sig”. Ändå fortsätter han att förnya recept.

– Jag förlåter två gånger mer än Gud. I bibeln finns en historia om en man som frågar Gud hur många gånger ska jag förlåta min fiende, sju gånger sjuttio gånger? Ja, sa Gud. Det är 490. Jag bjuder på två till, säger Sten Levander.

Du kan din bibel?

– Jag kan allt.

”Mer kompetent”

Sten Levander sticker inte under stol med att han själv tycker att han är ”mer kompetent än de allra flesta”, med flera professurer och snart 50 år i yrket.

Många av hans patienter har varit tungt kriminella och missbrukare. Han anser att många av dem har ADHD och behöver behandlas med centralstimulerande läkemedel.

– De har en brist på ett enzym eller ett ämne i hjärnan, låt oss kalla det amfetamin eller dopamin. Då ersätter vi det ämnet med en daglig medicinering och därmed fungerar de mycket bättre.

Räknar med att förlora sin legitimation

Han varnar för att patientgruppen annars självmedicinerar genom att köpa ”fultjack” på gatan. Levander tycker inte det är ett mål i sig att patienterna ska hålla sig drogfria, och jämför med diabetiker och epileptiker som också behöver kronisk medicinering.

Ändå räknar Sten Levander kallt med att han kan komma att förlora läkarlegitimationen.

– Förr eller senare måste jag väl lämna in verktygen. Jag fyller snart 80. Då är det bättre att de stänger ned mig, än att jag stänger ned mig. Det kan jag egentligen inte göra av samvetsskäl, säger Sten Levander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer