Foto: Hörby kommun/TT

Hörby anklagas för politisk utnämning av kommundirektör

Uppdaterad
Publicerad

Hörbys ekonomichef Robert Odeberger blir tillförordnad kommundirektör i väntan på att en ny rekryteras. Socialdemokraterna protesterade mot valet och tycker att han är alldeles för politisk. Men kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) säger att han har kommunledningens fulla förtroende.

Egentligen skulle Roger Larsson ta över som tillförordnad kommundirektör i Hörby i väntan på att en ordinarie rekryteras. Men han hoppade av med mycket kort varsel och under måndagen så beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att istället utse Robert Odeberger. Ett beslut som socialdemokraterna reserverade sig emot.

– Han var inte vårt förstahandsval om man säger så, säger Renaldo Tirone (S).

”Uttryckt politiska åsikter”

Socialdemokraterna ville hellre se Tomas Ringberg, som är chef för bland annat barn- och utbildningsnämnden, på posten. Och anledningen är att man tycker att Robert Odeberger är för politisk.

– Han har vid flera tillfällen gett uttryck för politiska åsikter. Vi tycker att det är viktigt att tjänstemännen är neutrala, säger Renaldo Tirone (S).

Det han bland annat syftar på är en händelse för två år sedan då Robert Odeberger också var chef för kommunala Hörbybostäder. Då pratade han i en tidningsartikel om ”etniska svenskar”. Det stämde inte med kommunens värdegrund ansåg den då socialdemokratiska ledningen och han fick lämna det jobbet. Däremot har han jobbat kvar som kommunens ekonomichef.

Vill inte uttala sig

Cecilia Bladh in Zito (SD) har tagit över rodret i Hörby efter valet. Hon vill inte uttala sig om vad som hände i Hörbybostäder eftersom det var ”före hennes tid”. Hon betonar att Robert Odeberger har kommunledningens fulla förtroende.

– Vi hamnade i en situation där vi måste fatta en mycket snabbt beslut, säger hon.

– Robert Odeberger var den i chefsgruppen som har mest erfarenhet. De andra förvaltningscheferna behövs på sina poster nu när vi måste fokusera på att få ordning på kommunens ekonomi. I det läget är det också bra att ha ekonomichefen som tillförordnad kommundirektör. Han har en överblick över hela kommunens ekonomi.

På militärövning

Renaldo Tirone säger att han fått signaler om att Robert Odeberger inte är så nära personalen och att flera uttryckt sin oro för att det är han som ska fungera som kommundirektör. Han pekar också på att Odeberger tidigare inte ansetts kunna representera kommunen utåt efter sina uttalanden.

– Det får står för dem, säger Cecilia Bladh in Zito.

Efter att han lämnade Hörbybostäder har Robert Odeberger legat lågt och inte velat uttala sig för journalister. SVT Nyheter har inte heller under onsdagen lyckats nå honom.

– Just nu är han oanträffbar eftersom han är på militärövning, säger Cecilia in Zito.

– Men rent principiellt kan jag säga att det är klart att en kommundirektör måste uttala sig i media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörby

Mer i ämnet