Sanna Persson och Eva Westerling spelat två av rollerna i såpan ”Hörby”. Foto: Hans Larsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hörbys PR-plan: En såpa om mäktiga potatisodlare

Publicerad

Kommunala Lågedammsbadet i Hörby är kanske inte känt som en plats för rafflande intriger och stora känsloutbrott. Men bilden kan vara på väg att ändras i ny TV-såpa.

SVT Nyheter har varit på filminspelning i badhuset och sett några scener ur kommande såpaserien ”Hörby”, höstens kanske mest udda framtidssatsning i en svensk kommun.

– Det är en såpa av klassiskt 80-talssnitt som lånar friskt från gamla fina serier som Dallas, Dynastin och Falcon Crest, berättar regissören Anders Johansson.

TV: Se hela inslaget om såpan ”Hörby” här

Sanna Persson gör huvudrollen som Hörbys potatisdrottning Marika Gärdeståhl Tjäder, som får oväntad konkurrens när hennes lillebror Jörgen oväntat återvänder till bygden och startar en rivaliserande potatisodling.

– Runt den maktkampen vävs sedan en rad andra intriger. Och allt utspelar sig i Hörby, säger Anders Johansson.

Regissören Anders Johansson (t.h) berättar att såpan om Hörby är inspirerad av klassiker som Dallas, Dynastin och Falcon Crest. Foto: Hans Larsson/SVT

”Ville sticka ut”

Kommunchefen Johan Eriksson finns på plats för att följa dagens inspelningar.

– Vi ville göra något som stack ut, långt mer än de vanliga marknadsföringsfilmerna man brukar se. Det tycker jag nog vi har lyckats med. Jag har sett första avsnittet, det är mycket roligt, säger han nöjt.

Satsar hela PR-budgeten

Som kommunal satsning lär ”Hörby” hursomhelst sakna motstycke. Den lilla mellanskånska kommunen plöjer ner hela årets marknadsföringsbudget, 300.000 kronor, på miniserien i sex delar.

Premiärvisningen sker 9 november på biografen i Hörby samtidigt som första avsnittet läggs ut på nätet.

– Därefter lägger vi ut ett avsnitt i veckan på vår sida horby.se och på kommunens youtubekanal, alltid på den klassiska såpatiden torsdag klockan 20.00, säger Ann-Charlotte Engström, kommunikationsansvarig på Hörby kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer