Hanna Höie bor i grannkvarteret till Sofielund där överfallsvåldtäkten skedde under natten mot lördagen. Foto: SVT

Engagerade sig mot våldtäkterna – utsattes för hat och hot

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens våldtäkt i Malmö ordnade malmöbon Hanna Höie ett möte för att diskutera hur tryggheten i staden kan öka. Nu har hon utsatts för ett drev i sociala medier. 

Hanna Höie reagerade starkt på polisens uppmaning om att kvinnor inte skulle gå ut ensamma när det är mörkt. På måndagskvällen anordnade hon ett möte där invånarna bjöds in för att diskutera hur man kan öka tryggheten i staden.

I inbjudan till mötet skrev hon att ”Du som tror att våldtäkt är något som begås av förövare med en viss hudfärg, som talar ett visst språk eller kommer från en viss kultur är inte välkommen.” Anledningen, skriver hon, var att hon inte ville att samtal skulle fastna i en diskussion om asylpolitik.

Hatiska reaktioner

Initiativet möttes av många positiva reaktioner och ett 70-tal personer dök upp på mötet. Men Hanna Höie har också blivit föremål för en hatstorm på nätet.

– Efteråt har jag fått ta emot allt från telefonsamtal till kommentarer på Facebook och Twitter. En del kommentarer har varit hotfulla, andra nedlåtande.

På sin facebooksida skriver hon att hon har blivit utlagd på högerextrema bloggar och nättidningar. Enligt sitt inlägg har det också skrivits att kvinnor som hon ”borde hålla käften i våldtäktsdebatten” och ”borde gruppvåldtas i närmsta trappuppgång”.

Hanna Höie berättar också att hon fått ett brev med en dikt i brevlådan med budskapet att hon inte ”begrep mycket” i världen. Men i samband med med hatiska reaktionerna har hon också fått mycket stöd från folk som håller med henne.

– Jag läste allt första kvällen men insåg att jag bara skulle må dåligt. Nu har jag vänner och kollegor som kollar av och rapporterar det övergripande, säger Hanna som även stängt av sin jobbmobil. 

Hon är förfärad över dagens debattklimat, där den som engagerar sig för en god sak drabbats av ett sådant drev. 

– Det riskerar ju lamslå allt lokalt engagemang och den politiska samhällsdebatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.