En vild strejk bland de anställda på Pågatågen i Skåne kommer allt närmare. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Hot om vild strejk på Pågatågen

Uppdaterad
Publicerad

Personal på Pågatågen hotar med att gå ut i vild strejk nu på måndag, skriver Sydsvenskan. Syftet med strejken är att försöka stoppa en uppsägning av ett skyddsombud.

Ett bråk mellan facket och arbetsgivaren för Pågatågen, Skånetrafikens lokala och regionala tåg, har pågått under en tid. Bråket gäller anställningsvillkoren, bland annat den så kallade hyvlingen, där företaget ensidigt vill att de anställda ska gå ner i arbetstid och lön.

I tisdags erbjöds ett skyddsombud två årslöner för att lämna sin tjänst. Nu har en grupp medlemmar bildat en strejkkommitté för att stötta sitt ombud.

– Det som fått bägaren att rinna över för oss alla är den här attacken på föreningsrätten – det faktiska lagbrottet det innebär att göra det, säger en medlem i den nybildade strejkkommittén till HD och Sydsvenskan.

Kan bli strejk på måndag

På måndag ska skyddsombudet och arbetsgivaren, Arriva, ha ett möte. Om Arriva efter det avslutar anställningen hotar en stor grupp anställda att gå ut i vild strejk.

Fackförbundet Seko menar att arbetsgivarens avsikt är att tysta skyddsombud och fackliga företrädare som arbetar för medlemmarnas arbetsmiljö- och trygghet, enligt ett mejl från Sekos chef för planering och kommunikation, Jonas Pettersson, till Sydsvenskan.

Samtidigt har fackförbundet inte möjlighet att stötta strejken och uppmanar sina medlemmar att inte delta. Facket kan bara varsla om strejk när det inte finns något kollektivavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.