• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Nätverket Solidaritet med EU-migranterVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hotade att slänga ut EU-migranter från nattcafé

Publicerad

När Malmö stads socialjour sent på onsdagskvällen fick se att EU-migranter lagt sig att sova på nattcaféet för hemlösa i Malmö, kallade de in kommunens brandskydd som hotade att slänga ut alla och låsa dörren om inte sovplatserna var borta inom ett par timmar.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen dök representanter från Malmös socialjour upp på nattcaféet i Folkets hus vid Sofielund som riktar sig till hemlösa och som blivit en trygg plats för många EU-migranter.

Representanterna reagerade på att migranterna gjort det bekvämt för sig med madrasser och filtar på golven och kallade in kommunens brandskydd som kom dit vid ett-tiden på natten.

– De dömde ut lokalen och gav order om att alla skulle väckas och alla madrasser skulle undan, säger Saskia Gullstrand på Nätverket Solidaritet med EU-migranter som befann sig på caféet.

– Inga bekväma sovplatser fick finnas överhuvudtaget. Ville man sova fick man göra det på en stol.

Hotade att slänga ut alla

Enligt Saskia Gullstrand hotade brandskyddet med att slänga ut alla EU-migranter och låsa dörren om sovplatserna inte var borttagna före klockan tre på natten.

– De hänvisade till brandrisken. Självklart så ska inte fattiga människor behöva sova i en situation som är en säkerhetsrisk, men det hade de inte heller behövt göra om Malmö stad hade ordnat ordentliga härbärgen.

– Vi hjälpte till att väcka människorna och fick kommentarer som ”det är bättre i fängelse i Rumänien, där får man åtminstone sova hela natten”, berättar Johanna Nilsson.

Säkrare inne än ute

De senaste månaderna har flera tältläger utsatts för brandattentat. Brandrisken för EU-migranterna är med andra ord betydligt högre om de sov utomhus i tältläger än inomhus i en skyddad lokal menar Saskia Gullstrand.

– Detta är så fruktansvärt upprörande. Det handlar om människor som sliter väldigt hårt ute i kylan varje dag för lite pengar. De måste kunna återhämta sig och få sova tryggt. Det har de inte kunna göra i tältlägren efter alla bränder.

”Malmö stad har misslyckats”

Flera av EU-migranterna som väcktes på natten lämnade lokalen helt och hållet.

– En mängd personer uttryckte att de inte vill komma tillbaka, det är inte meningsfullt. De föredrar att sova och får de inte det här så gör de det hellre utomhus, säger Saskia Gullstrand.

Hon menar att Malmö stad har misslyckats med att stödja EU-migranterna.

– Vi i nätverket är väldigt intresserade av att veta varför Malmö stad har bestämt sig för att det just är ett nattcafé som är den bästa användningen av de öronmärkta pengarna, istället för ett härbärge, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer