Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Efter en ökning i juli så väntar en utmanade höst får vår verksamhet, säger Per Jonsson, vd Radisson Blu Hotel i Malmö. Foto: Fanny Berg/SVT

Halvfullt på Malmös hotell under juli

Publicerad

Hotellverksamheten fick ett uppsving i Malmö under juli. Trots detta är hotellen bara halvfulla. Och med rådande restriktionerna väntar en osäker höst.
– Inget kommer att bli som förut, säger Per Jonsson, hotellchef.

I juni månad hade de flesta hotellen i Malmö en beläggning på femton procent. Men under juli har fler gäster checkat in på hotellen under hemestertider.

– Under juli ökade det kraftigt och vi har haft en beläggning på runt 50 procent, säger Per Jonsson, vd Radisson Blu Hotel i Malmö.

Normalt har hotellet 90 procents beläggning under juli.

Halvfulla hotell

Det halvfulla hotellet avspeglar beläggningen i stort på Malmös hotell.

– De preliminära siffrorna för juli visar en beläggning på runt 45-50 procent, säger Ann Nyström, destinationschef i Malmö.

Men trots att hotellen bara är halvfulla så har hotellbranschen i Malmö gått över förväntan.

– Vi trodde att det skulle bli värre. Och ser man till våra storstäder i Sverige, är Malmö den stad där hotellbranschen gått minst dåligt, säger Ann Nyström.

Det är framförallt svenskar som checkat in på hotellen i Malmö. Men snart är sommaren och semestertiderna slut.

”Ser mörkt ut”

– Ser vi framåt så kommer vi att tappa alla gäster som annars reser hit i sitt arbete på möten och konferenser. Det är en utmanade och osäker höst som väntar, säger Per Jonsson.

Hur reagerar personalen på detta?

– Det handlar om att ha en dialog med medarbetarna. Och det kommer inte att bli detsamma som förut. Personalen kommer behöva byta avdelningar, få schemat i senare skede och så vidare.

Den kommande hösten oroar även kommunen.

– Det ser väldigt mörkt ut om vi inte kan arrangera möten med fler än 50 personer. Det är just denna riktlinje som sätter käppar i hjulet för hotellverksamheten, säger Ann Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet