Ett flertal av de undersökta städarna upplevde smärtor på flera ställen i kroppen. Foto: TT

Hotellstädare löper stor risk för skador på jobbet

Publicerad

Hotellstädare löper stor risk att drabbas av belastningsskador. Ett flertal av de undersökta i en ny studie uppgav att de hade ont på flera ställen i kroppen.

Resultaten baseras på studier en ny undersökning som genomförts av Arbets- och miljömedicin syd.

Den fysiska arbetsbelastningen har mätts grundligt med olika instrument hos fjorton kvinnliga hotellstädare i södra Sverige. De arbetar på nio olika hotell, de flesta i Skåne. Bland deltagarna finns både hotell- och städföretagsanställda.

Resultatet av mätningarna visar att de generellt har en mycket hög belastning när det gäller rörelsehastighet, arbetsställning och muskelansträngning i övre delen av kroppen.

– Det är en hög risk för att man drabbas av belastningsskador i nacke, skuldror, rygg, armar och händer. Hur mycket man drabbas är individuellt. Ett flertal av dem vi undersökt uppger att de har ont på flera ställen, säger Camilla Dahlqvist, biomedicinsk analytiker och doktorand.

Uppmanas att förändra situationen

Resultatet är sådant att arbetsgivarna uppmanas att vidta åtgärder för att förbättra situationen för de anställda.

– Arbetstempot behöver sänkas genom att man reducerar antalet rum som ingår i arbetsdagen, säger Camilla Dahlqvist.

Hon anser också att medarbetarna bör erbjudas regelbundna medicinska kontroller så att man tidigt kan sätta in preventiva åtgärder, samt att städpersonalen utbildas i ergonomi.

Arbets- och miljömedicin Syd undersöker och analyserar misstänkt arbetsmiljö- och miljörelaterad ohälsa, och bedriver forskning inom ämnet. Verksamheten finns i Södra sjukvårdsregionen, men är organisatoriskt placerad i Medicinsk service, en förvaltning inom Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.