Bassem Nasr (mp) i Malmö utsattes för hot. Foto: Olof Tilly

Hoten fick politikern att ta ett steg tillbaka

Publicerad

Hotfulla telefonsamtal och kommentarer får politiker att tveka om fortsatt engagemang. Miljöpartisten Bassem Nasr i Malmö är en av dem som drabbats.

Inför förra valet hade Bassem Nasr tankar om att sikta på en plats högt upp på miljöpartiets vallista.

– Men jag valde att ta en roll som var mer bakom kulisserna, som valledare. En av sakerna jag då funderade över var om jag tål exponeringen, säger Bassem Nasr (MP).

Polisens utredning lades ner

Han har blivit hotat både på nätet och via telefon. Vid ett tillfälle använde gärningsmannen sin vanliga telefon, vilket gjorde att identiteten lätt kunde spåras. Bassem Nasr polisanmälde hotet, men utredningen lades ner.

– I ärlighetens namn kände jag att det inte gav något att polisanmäla. Jag fick en bekräftelse på att det var meningslöst, säger han.

Bassem Nasr är småbarnsförälder och har som många andra politiker och journalister fått vänja sig vid de anonyma hoten.

”Det är ofta väldigt fega förövare”

Nu har Malmöpolisen startat en speciell grupp som ska arbeta mot brottslighet som hotar demokratin.

– Det ser jag som väldigt välkommet, men det är i det sista steget som polisen kommer in. Det är ju i det värdeskapande arbetet som det behövs göras något. Framför allt inom skolan och föreningslivet, men det är ju en process som tar flera år, säger Bassem Nasr.

Sedan Malmöpolisen drog igång sin verksamhet sommaren 2015 har 33 fall anmälts av hot och trakasserier mot politiker och journalister.

– Det är ofta väldigt fega förövare. Det sker bakom en dator eller det rings anonymt. Och det gör utredandet mycket svårt, säger Zandra Persson som är förundersökningsledare på Demokrati- och hatbrottsgruppen Region Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer