Se hur den åtalade 19-åringen går omkring med den kraftiga bomben i en nötburk som han hade i en ryggsäck Foto: Polisens förundersökning

Fraktade livsfarlig bomb på tåg – frias igen

Uppdaterad
Publicerad

Med 1,5 kilo sprängmedel i bagaget hoppade en 19-åring från Södertälje på Snälltåget i Malmö. I en tullkontroll upptäcktes den livsfarliga packningen – men tonåringen frias även av hovrätten från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge hänvisar till Malmö tingsrätts tidigare bedömning, nämligen att det saknas belägg som talar för att 19-åringen ”haft avsikt att hantera en sprängladdning”.

Det har inte funnits spår som går att koppla till tonåringen på eller i nötburken, där sprängmedlet paketerats, och dessutom ansåg rätten att det finns flera omständigheter som talar för att han inte heller känt till att det låg en sprängladdning i ryggsäcken.

Burken innehöll en bomb

Upptäckten gjordes den 2 juli i fjol, och efter analys konstaterade Försvarsmakten att bomben i nötburken, samt krutstubinen med apterad sprängkapsel var en fungerande sprängladdning.

Transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt – enligt försvarets utlåtande kan en dylik sprängladdning om 0,5 kilo ödelägga en tvårumslägenhet.

Mildrar domen

I förhör hävdade 19-åringen att han varit i Malmö på uppdrag av en annan person för att hämta saker som skulle transporteras till Stockholm. Utöver den apterade bomben hade han även en skarpladdad pistol med sig, ett vapenbrott som han först dömdes till fängelse i nio månader för.

Hovrätten över Skåne och Blekinge mildrar dock den domen till två månaders fängelse samt skyddstillsyn med hänvisning till 19-åringens låga ålder.

Domen mot en medåtalad 32-årig Malmöbo, som enligt åklagaren överlåtit pistolen till 19-åringen, fastställs till 1 år och 6 månaders fängelse för vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.