Polis på plats i Högestad i Skåne efter ett av de rån som utfördes på den skånska landsbygden i januari. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten skärper straffet för gårdsrånare på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten ändrar tingsrättens domslut och förlänger fängelsestraffet till tre år för en av personerna som dömdes för de brutala gårdsrånen som ägde rum på Österlen och Söderslätt i vintras. I övrigt kvarstår tingsrättens tidigare domslut.

Rånturnén började i januari i år då tre personer dök upp vid en bostad och påstod att de ville titta på en vara som utannonserats på Blocket. Metoden upprepades med flera våldsamma överfall som resultat vid bostäder i Tomelilla, Borrby, Löderup, Högestad och Vollsjö.

Misshandlade äldre man

Råntrion ska bland annat ha kommit över stora mängder kontanter. Oron spred sig på den skånska landsbygden och polisen gick ut och varnade.

Gårdsrånen i Skåne

Vid det sista rånet, i Vollsjö den 30 januari, utsattes ett äldre par för grovt våld. Mannen slogs ner och misshandlades så svårt att han förlorade medvetandet.

Dömdes i somras

Men till slut åkte trion fast.

I somras dömdes en 31-årig man i Ystad tingsrätt till sex och ett halvt års fängelse för bland annat tre rån, olaga hot, försök till grov stöld samt grovt bedrägeri. En 24-årig man fick ett år och åtta månaders fängelse för rån, medan en 19-årig kvinna dömdes till tre års fängelse för inblandning i tre av rånen.

Båda sidor blev missnöjda med domen och både åklagaren och den man som fick längst fängelsestraff överklagade.

Skärpt straff för 24-åring

På fredagen meddelade hovrätten över Skåne och Blekinge sin dom, och skärper straffet för 24-åringen som får tre års fängelse för ytterligare rån.

De övriga fängelsedomarna står fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gårdsrånen i Skåne

Mer i ämnet