Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cornelis Al Fakir Lindahl och Tora Lindahl lite ledsna men också nyfikna på vad som kan ha hänt humlorna. Se mer i klippet. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Hundratals döda humlor utanför Folkets park – dör av svält

Uppdaterad
Publicerad

Marken under lindarna i Folkets park i Malmö är svartprickig av döda humlor och har fångat många Malmöbors uppmärksamhet. Enligt Peter Nilsson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, beror humledöden på svält.

Orsaken ska vara just de intilliggande lindarna. Humlorna söker sig till den söta doften som lindarna sprider, men nektarn från trädet innehåller för lite näring. De humlor som ligger på marken är ihåliga men enligt Peter Nilsson beror detta på parasiter eller andra djur.

När SVT kommer till Folkets park står barn runt lindarna och tittar nyfiket ner mot det som nu blivit en humlekyrkogård.

Se humlorna och hör barnens reaktioner i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.