På söndagens tomtelöpning fick vem som helst medverka. Foto: Malmö löparförening

Titta! Här klampar hundra tomtar genom Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett tomtelopp för Världens barn gick av stapeln på söndagen i Malmö. Mer än hundra tomtar samlades för att delta i det årliga loppet.

Tomteluva, tomterock eller tomtemorklänning. Det är dresscoden för det årliga tomteloppet i Malmö som gick av stapeln på söndagsförmiddagen. Hundratals tomtar samlades för att springa det 18 kilometer långa loppet.

– Vi var runt 100 tomtar som sprang hela sträckan, men vi var flera hundra som hoppade på och av loppet, säger Anders Sjöberg, ordförande för Malmö löparförening, som anordnar loppet.

Äter skumtomtar och dricker must

Starten gick vid Hylliekroken i Malmö, sedan sprang tomtarna genom centralstationen, gågatorna, Triangeln, Emporia och Limhamn.

– Vi stannar några gånger på vägen och äter lite skumtomtar, pepparkakor och dricker julmust och öl. Så springer vi vidare och sjunger medan vi springer. Så hittar vi flera bra granar på vägen som vi dansar runt, det här är väldigt uppskattat av alla vi springer förbi. Folk blir väldigt glada när de ser oss, säger Anders Sjöberg.

Samlar in till Världens barn

Loppet har ett gott ändamål. Pengarna som samlas in går till Världens barn.

– Vi får se hur mycket det blir i år. Det brukar bli några tusen, säger Anders Sjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.