Kim Wall på en resa i Indien 2008. Foto: Annika Ohlsson

”Hur illa det än var klagade hon aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

En omtänksam vän som aldrig klagar. En lite slarvig elev som ofta var försenad med inlämningsuppgifter. En hårt arbetande journalist som aldrig gav upp. I en ny SVT-dokumentär som sänds på söndag tecknas ett porträtt av reportern och människan Kim Wall. 

Kim Walls vänner är spridda över hela världen. De finns i barndomens Gislöv. I Malmö, London och New York. I Peking, dit hon skulle ha flyttat.

Lite mer än tre månader har gått sedan Kim Wall misstänks ha mördats och de som kände henne är fortfarande mitt i sorgen. Men några av dem är med i SVT-dokumentären och berättar om den Kim Wall de kände.

Journalisten Kim Wall

”Hon pluggade väldigt mycket”

De blev kompisar direkt. Annika Ohlsson och Kim Wall gick båda på Borgarskolans IB-program i Malmö. 

– Hon pluggade väldigt mycket, vi pluggade många gånger tillsammans och jag kunde ofta känna att nu orkar jag inte mer. Men hon uppmuntrade en alltid att fortsätta.

Efter gymnasiet reste de tillsammans till Indien. En resa som Annika har väldigt starka minnen av, inte minst en tågresa en natt i tredjeklass.  

– Det var skitigt och luktade starkt av urin. Alla flygfän och kackerlackor kom till oss och landade på britsarna. Men hur äckligt eller hur illa det än var så klagade hon inte en enda gång. Hon var alltid positiv och på gott humör.

”Hon dök alltid upp från ingenstans”

Jan Hendrik Hinzel gick journalistutbildningen på Columbia University samtidigt som Kim Wall. De gjorde också en reportageresa till Marshallöarna tillsammans.

– Hon dök alltid upp från ingenstans eftersom hon reste så mycket. Men plötsligt var hon här i New York och kunde berättade om sina senaste äventyr.

Kim Wall arbetade på många platser runt om i världen och fick reportage publicerade i tidningar som the Guardian och New York Times.

Ett arbete som Jan Hendrik Hinzel beskriver som mycket slitsamt.

– Alla vill rapportera från olika platser i världen. Men de flesta inser inte hur svårt det är att få det att gå ihop ekonomiskt och hur oglamoröst det är på fältet. Det krävs uthållighet och viljestyrka. Och det hade Kim.

”Det har berört alla”

Catherina Harder bor i Gislöv, byn där Kim Wall växte upp. Det är en by som präglats av sorgen. 

– Det har berört alla. Vi bor nära varandra rent fysiskt, barnen har följts åt under uppväxten. Det känns ofattbart och det känns nästan som det har kommit in i familjen.

Gislöv är en liten by på sydkusten, strax utanför Trelleborg. Mitt i byn ligger den gamla skolan. Här var Catherina Harder Kim Walls lärare i tre år, från första klass.

– Hon var modig och trygg och hade nån sorts inre drivkraft att göra vad hon själv ville.

”När vi nämns så lever vi”

Gustaf Centervall är kyrkoherde i Trelleborg. Han känner familjen Wall väl och under flyktingkrisen blev han intervjuad av Kim Wall.

– Hon hade en avväpnande charm och hon hade förmågan att få människor att öppna sig och känna förtroende för henne.

Under hösten har en kondoleansbok legat framme i församlingshemmet vid Sankt Nikolai kyrka i Trelleborg.

– Det här är en börda som vi bär med oss och som vi får hantera som en del av vår ovälkomna livserfarenhet. Det viktiga nu är ju att hennes namn nämns. För när vi nämns så lever vi.

”Jag kände mig hjälplös”

Kim Wall och Yan Cong kom i kontakt med varandra i New York, men de har träffats mest när båda jobbat i Peking.

– Det är många tillfällen de senaste månaderna när jag tänkt att ”detta kunde vara en historia för Kim att skriva om”, men nu undrar jag om de historierna någonsin kommer att bli skrivna.

Under hösten har Kim Walls föräldrar och vänner startat en minnesfond. Syftet med den är att dela ut stipendier till unga kvinnliga journalister som verkar i Kim Walls anda. För Yan Cong har den fonden blivit en tröst i all sorg. 

– Jag kände mig hjälplös, jag visste inte vad jag skulle göra. Men fonden gav mig styrka och hopp när jag såg att så många stödjer den typ av journalistik som Kim gjorde.

”Hon ville sätta avtryck”

Jimmy Hansson är en av Kim Walls vänner från tiden när hon bodde i Malmö. När hon studerade franska i Paris hyrde hon ut sin lägenhet till honom.

 – Jag tror att hon ville sätta avtryck. Skapa sig ett namn. Inte bli någon medelmåtta. Hon ville göra skillnad.

En händelse som han ofta tänker på är ett besök de gjorde på Roskildefestivalen sommaren 2006. De hade köpt biljetter i andra hand och fått falskbiljetter.

– Vi kom dit och var jättebesvikna men Kim lyckades ta sig in genom att skaffa ett jobb, så hon var väldigt bra på att ta sig fram på olika sätt.

”Hon skärpte sig när det gällde”

Kim Wall gick gymnasiet på det internationella IB-programmet på Borgarskolan i Malmö. Anders Arnberg var hennes lärare i historia.

– I denna illustra grupp som vi hade i historia så var hon den som kom sent med papper och hon kom med lite dåliga ursäkter och så. Men hon hade ändå bra koll i slutändan.

Efter gymnasiet läste hon vidare på flera prestigefyllda universitet. Först London School of Economics och sedan Columbia University i New York.

– Det system som IB har med slutexamen passade henne väldigt väl. Hon var inte alls en typisk toppelev, men hon skärpte sig verkligen när det gällde.

Se hela dokumentären ”Kim Wall – hon som ville berätta” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet