Mikael Sundström, statsvetare, förklarar vad de många minoritetstyrena får för följder. Foto: TT / SVT

Så påverkas du av ett minoritetsstyre – statsvetaren reder ut

Publicerad

Under veckan har det blivit klart hur ett antal skånska kommuner ska styras. I flera fall rör det sig om minoritetsstyren. Hur fungerar det i praktiken? Statsvetaren Mikael Sundström reder ut.

Många kommuner styrs nu i minoritet, vad betyder det praktiskt?

– I ett minoritetsstyre måste man förhandla mer med andra partier för att hitta majoriteter för varje beslut, så det blir en mer tungrodd process. Det kan också bli mer ryckigt, och den ryckigheten kommer förstås kommuninvånarna att märka. Utifrån kan det verka som att kommunledningen velar eller ändrar sig hela tiden, vilket kan uppfattas negativt. Å andra sidan är det egentligen tanken med demokrati att man ska förhandla fram lösningar, så sett så är det inte bara skadligt.      

Vad krävs för att få igenom budgeten?

– Man vill förstås helst hitta en majoritet för att få igenom sin budget. Det viktigaste är att det inte finns en majoritet mot förslaget för då fälls budgeten.    

Vad händer om ett minoritetssamarbete inte klarar att driva kommunen? Kan det bli nyval?

– Nej, då får man helt enkelt hitta nya vägar att lösa problemen under mandatperioden. Kanske måste man till sist lämna över styret till en annan konstellation partier under pågående mandatperiod. Men kommunpolitiker är överlag pragmatiskt folk och är ofta villiga att samarbeta kreativt för att hitta vägar framåt. Det är därför vi ibland ser till synes konstiga konstellationer på kommunnivå som ändå fungerar i det praktiska arbetet. 

Vad händer om en annan budget än den styrande minoritetens röstas igenom? Kan man styra med någon annans budget?

– Ja, så kan det ju bli. Men då blir det förstås svårare eller omöjligt att driva den politik man egentligen vill. Det såg vi exempelvis nationellt i förra Löfven-regeringen då han blev sittande med en alliansbudget.

I många kommuner görs nu en valteknisk samverkan mellan olika partier, vad betyder det?

– Att partier agerar som block för att få tillgång till fler poster i till exempel nämnder än man skulle haft kraft att göra som individuella partier. Man liksom samsas om vissa av dessa positioner.

Har det blivit svårare att hitta majoritetsstyren?

–  Absolut. SD är så stora i vissa kommuner att de helt enkelt är svåra att runda och ändå hitta fungerande majoriteter. När man ändå försöker hålla SD borta från makten innebär det att partier som egentligen inte har mycket gemensamt måste samarbeta för att hitta majoriteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.