Husrannsakan i södra Sverige efter danskt svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Den efterlysta danska kvinnan misstänks ha lurat till sig minst 111 miljoner danska kronor från Socialstyrelsen i Danmark. Nu har en stuga i Sverige genomsökts av polisen i jakt på bevis.

Kvinnan i 60-årsåldern misstänks ha begått brotten under perioden 2002-2018 genom 274 utbetalningar till egna konton med Socialstyrelsens pengar. Hon försattes tidigare i oktober i personlig konkurs.

Enligt Kvällsposten, som tagit del av handlingar från tingsrätten, genomfördes en husrannsakan i en stuga i Sverige i onsdags. Polisen beslagtog flera saker som nu ingår i utredningen. En mobiltelefon, dokument, en simkortshållare och en router ska vara några av föremålen.

Förutom kvinnan, som tros vara huvudperson i härvan, är ytterligare två kvinnor och en man misstänkta för inblandning i fallet.

Enligt danska tidningen Ekstra Bladet ska hon ha slutat komma till jobbet omkring den 5 september medan polisanmälan lämnades in först tre veckor senare, den 25 september. Var kvinnan befinner sig nu är oklart.

Förra året fick kvinnan en medalj av drottning Margrethe för lång och trogen tjänst, skriver Kvällsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.