• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

38-åringen anländer till rätten på tisdagsförmiddagen. Foto: Richard Lööf/SVT

Huvudmisstänkt i bedrägerihärvan berättar i rätten

Publicerad

Under tisdagen den 3 oktober gav den huvudmisstänkte 38-åringen sin version inför rätten i Malmö tingsrätt. Han greps i oktober 2016 misstänkt för grova bedrägerier och grova dataintrång hos såväl banker, myndigheter, politiska partier, företag och advokatbyråer.

Den misstänkte 38-åringen kom in till rättssalen under tisdagsförmiddagen klädd i sin gråa kavaj över huvudet.  Därefter låstes hans handbojor upp. 38-åringen satte sig vid bordet med den tjocka förundersökningen framför sig.

En vecka efter att rättegången kring den stora IT-härvan startade i Malmö tingsrätt var det 38-åringens tur att fritt berätta sin version inför domaren.

Han inledde med att berätta om sig själv, sin familj och sina fritidsintressen. Han erkänner att han har del i en del av bedrägerierna, men att han inte har någon inblandning i dataintrången.

Rädd om familjen

Enligt 38-åringen har han jobbat för tre andra män. Han säger att han inte tidigare berättat om de tre männen, vilka han namngav med förnamn, eftersom han var rädd om sin familj.

– Jag har valt att inte berätta om dessa personer och jag har en familj där ute. Det känns otryggt, det kan hända dem någonting. Jag ville hjälpa dem på något sätt, förklarade 38-åringen i rätten.

De tre männen ska han ha träffat i Malmö under 2015. De datorer som polisen beslagtog hemma hos 38-åringen, och där nästan all avgörande bevisning finns, ska ha varit under kontroll av ligan.

– Jag har noll kunskaper om trojaner och virus.

Nekar till brott

38-åringen fortsatte under tisdagsförmiddagen att hävda det orimliga i att han ensam skulle ha begått de gärningar som åklagaren påstår.

– Jag kan aldrig ha begått alla delar av brottet ensamt. Jag kan aldrig hålla kontakten med alla samtidigt som jag skulle åka och hämta saker och sitta i olika styrelser, lösa konton i Kina eller Kosovo samtidigt som jag skulle ha hållt på med dataintrång.

Att han tigit sig igenom i princip alla förhör förklarar han med att han kände sig dömd på förhand av polisen.

– Jag har inte sagt mycket under förundersökningen. När jag blev hämtad av polisen kände jag att jag var dömd på förhand. Även media har gjort mig till en jättestor gangster. Jag har låtit polisen göra sitt jobb, kan man säga.

Fakta/38-åringens bakgrund

Visa

38-åringen är Malmöbo och är dömd för ekonomisk brottslighet tidigare.  Även hans lillebror är dömd för bland annat grovt bokföringsbrott och skattebrott. Båda bröderna figurerar dessutom i en annan polisutredning som handlar om flera fall av grova bedrägerier mot företag. Rättegången gällande det kommer att ske efter denna rättegång.

Vid tiden för gripandet bodde 38-åringen i Västra Hamnen i Malmö och körde dyra bilar. Taxeringsåret 2015 deklarerade han en inkomst på 0 kronor. Samtidigt skedde 88 överföringar på totalt 6,5 miljoner kronor. Samma summa förs också ut, via 55 överföringar, från hans bankkonto till andra bankkonton.

På fråga från poliser i förhör säger 38-åringen att han inte vet varifrån pengarna kommer. Det han har uppgett i förhör är att  han hjälpt sin svärfar med ett företag och att det varit hans försörjning.

Enligt åklagaren ska 38-åringen och de sju andra medåtalade ha begått bedrägerier till ett värde av 40 miljoner kronor. Bland åtalspunkterna finns också penningtvättsbrott, urkundsförfalskning och grova dataintrång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet