Nu har händelsen lex Maria-anmälts. Foto: Stina Stjernkvist/TT

HVB-hem stängs efter hot och våld mot barn

Publicerad

Barn på ett boende i Skåne utsätts för kränkningar och våld av anställd personal. Det slår Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fast i en utredning. Nu stängs boendet omedelbart.

Åtgärden att förbjuda HVB-hemmet att drivas i åtminstone sex månader, är drastiskt. Av IVO:s utredning framkommer grova brister och rena övergrepp, vilket Skånska Dagbladet var först att berätta om.

Det handlar bland annat om hur boendets personal ska ha använt sig av hot och våld mot placerade barn. Barnen ska också ha hotats med repressalier om de berättade om oegentligheter för någon utsomstående. I utredningen står det bland annat att ”flickorna dras ut till hemligt ställe och hotas av ägarna och personal”.

Fara för barnens liv

HVB-hemmets verksamhet hade tillstånd för att ta emot åtta ensamkommande flyktingbarn i tonåren. Men av IVO:s inspektion står det klart att hemmet även tagit emot kriminella och missbrukande unga liksom unga med omfattande psykiatrisk problematik. På boendet ska det också ha beslagtagits droger och registerutdrag av anställd personal ska inte ha utförts korrekt.

Bristerna är så allvarliga att IVO menar att det sannolikt föreligger fara för barnens liv. Därför stängs boendet omedelbart och barnen skrivs ut.

I somras kunde SVT berätta om hur ett annat HVB-hem i Skåne som drivs av samma företag tvingats att stänga. Även här var orsaken att placerade barn kränktes fysiskt och verbalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer