Hyrorna i Lund höjs med nära två procent

Publicerad

Årets hyresförhandlingar i Lund är klara. Resultatet blev en tvåårsuppgörelse, som innebär en höjning på 1,74 procent från den 1 februari i år och en höjning med 2,0 procent 1 januari 2020. 

Det kommunala bostadsbolaget LKF gick i förhandlingarna ut med ett krav på 2,0 procent redan från januari i år. 

”Vi lyckades få ner”

– Resultatet är en långsiktig överenskommelse för två år, där hyresgästen har möjlighet att planera sin ekonomi under en längre tid. Vi lyckades få ner det ursprungliga kravet rejält och dessutom senarelägga 2019 års höjning, säger Petter Ek, Hyresgästföreningens förhandlingsledare, i ett pressmeddelande.

Hyreshöjningen fördelas enligt den så kallade Lundamodellen, som innebär att lägenheter i samma fastighet kan få olika höjning. Hyreshöjningen för 2019 kommer att variera mellan 40 kronor och 265 kronor per månad.

Fortsätta bygga nytt

– Vi vill fortsätta att både investera i nyproduktion och samtidigt ha resurser för underhåll och skötsel av de befintliga bostäderna. För oss är det viktigt att ta ett långsiktigt ansvar för en bra boendemiljö för våra hyresgäster, säger LKF:s vd Fredrik Millertson i en kommentar på hemsidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer