Foto: SVT

Här kan eleverna läsa franska – trots få sökande

Uppdaterad
Publicerad

I Kristianstad kan eleverna inte längre läsa franska på kommunens grundskolor eftersom så få väljer det språket. I Hässleholm läste förra läsåret över dubbelt så många elever spanska som franska – trots det är franskaundervisningen kvar.

– Det finns egentligen två risker med att inte erbjuda franska, dels att eleven läser ett annat språk halvhjärtat eller helt enkelt väljer bort ett nytt språk, säger Rolf Bengtsson, biträdande chef hos Barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm.

Rolf Bengtsson, biträdande chef hos barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm. Foto: SVT

Både i Kristianstad och i Hässleholm måste eleverna åka buss till de större skolorna för att ha språklektioner. En av anledningarna till att man tagit bort franskan i Kristianstad menar Kristianstads skolchefer beror på att det är svårt att förhålla sig till bussarna och lägga schema. 

– Logistik är aldrig enkelt, det kostar också, men vi försöker organisera så eleverna kan åka in till den stora skolan och samtidigt ha andra lektioner som hem- och konsumentkunskap eller slöjd, säger Rolf Bengtsson.

Iris Malm och hennes klasskompisar har precis börjat läsa franska i Hässleholm. Foto: SVT

Viktigt att få välja

Iris Malm och hennes klasskompisar har precis börjat läsa franska. Hon tycker att många franska ord påminner om svenskan, och att uttalet är svårast. Hon säger att hon inte varit lika motiverad, om hon inte fått välja språk själv:

– Då kanske man hade fått läsa ett språk man inte alls behöver och det är ju inte bra, säger Iris Malm.

Förra läsåret läste 300 elever i Hässleholm franska, 633 läste tyska och 870 stycken lästa spanska. Foto: SVT grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.