Nu har E6 stängts av vid Alnarp

Publicerad

Från och med torsdagskvällen är det totalstopp i trafiken på E6 vid trafikplats Alnarp norr om Malmö. Vägen kommer att vara stängd i drygt två veckor på grund av ett järnvägsbygge.

Trafikplatsen stängdes av klockan 20 på torsdagskvällen för att åter öppnas den 27 oktober, då det omfattande arbetet beräknas vara avslutat.

– Av det jag har hört har avstängningen gått bra och inga olyckor har rapporterats. Vi startade successiv med förberedelserna redan 18.30, säger Göran Holmberg, trafiksamordnare hos Trafikverket.

Vid 20.00 på torsdagskvällen hade E6 stängts vid trafikplats Alnarp. Foto: Mikael Nilsson

De 55 000 bilar som dagligen passerar E6 måste nu hitta alternativa vägar. Trafikverket leder om bilarna med hjälp av orange skyltar. 

– Man kan också se omledningsvägarna på kartan på vår webbplats. Men säkert är det många som hittar egna fiffiga sätt att ta sig fram, säger mediakommunikatör Sara Lindström.

Så påverkas trafiken av stängningen av E6.

Grävas ner sex meter

Anledningen till att E6 stängs av, är att järnvägen ska grävas ner sex meter för att minska bullret från Södra stambanan.   

Spårområdet kommer att breddas från nuvarande två till fyra spår, och då måste motorvägsbron byggas om.  

På Trafikverket är man inställd på stora störningar och köer. Ändå tar trafiksamordnare Göran Holmberg det ganska lugnt. 

– Det vi är mest oroliga för är att det uppstår olyckor på omledningsvägarna, som gör att utryckningsfordonen får svårt att komma fram. 

”Inte jämföra med E22”

Att helt stänga av en motorväg är ovanligt. I våras skedde det dock på E22 vid Lund då en bro skulle bytas. Den avstängningen löpte, trots farhågor, utan några större problem. 

– Jag tror inte man kan dra paralleller till E22. Det är betydligt mer trafik på E6, med 12 000 lastbilar i bägge riktningarna varje dygn, säger Göran Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer