I Malmö används full skyddsutrustning

Publicerad

I Stockholm kommer larmrapporter från sjukvårdspersonal om dålig tillgång på skyddsutrustning vid behandling av covid-19-patienter. I Malmö ser läget betydligt bättre ut.

– Jag upplever ingen oro vad gäller skyddsutrustning. Det känns som vi har så det räcker, i alla fall i nuläget, säger Annette Lundgren, sjuksköterska på på infektionens intensivvårdsavdelning i Malmö.

På Skånes universitetssjukhus i Malmö används i dagsläget långärmad rock, munskydd, visir och handskar av alla som vårdar patienter med covid-19. Allt skyddsmaterial är egentligen engångsartiklar, men skyddsvisiren tvättas noga med desinfektion och återanvänds så länge de ger god sikt.

Coronavirus i Skåne

– Vi hushåller med material litegrann. Vi har så att det räcker, men man vill ju inte slösa och vi vet ju inte hur det kommer att se ut framöver, säger Annette Lundgren.

I regel går personalen in mellan fem och tio gånger per dag till en covid-19-patient som vårdas på intensivvårdsavdelningen. För att inte slösa på den viktiga skyddsutrustningen så har sjuksköterskor och undersköterskor hela tiden en nära dialog om vad som måste göras inne hos patienterna.

Annette Lundgren menar att hon och hennes kollegor i dagsläget känner sig trygga, men att den känslan skulle ändras om lagren av skyddsutrustning skulle sina eller riktlinjerna för rekommenderad skyddsutrustning skulle sänkas.

– Då skulle jag kanske inte känna mig lika trygg som idag. Man vill ju skydda sig så mycket som möjligt. Vi ska ju inte behöva bli sjuka på grund av att vi vårdar andra människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet