Trine Maria Ilsøe är rättskorrespondent på DR. Foto: Linda Ekström

Stort intresse internationellt för rättegången mot Peter Madsen

Uppdaterad
Publicerad

Rättsprocessen mot Peter Madsen väcker intresse i stora delar av världen. 90 journalister från tolv länder finns på plats för att bevaka rättegången när den inleds i morgon torsdag.

– Historien har varit närmast en världsnyhet från början. Det beror på tre element; det har skett på en ubåt, Peter Madsen är delvis känd i Danmark, och så är offret en svensk journalist, säger Trine Maria Ilsøe, Danmarks Radios rättskorrespondent.

Hon är en av uppskattningsvis 90 journalister från tolv länder som ska bevaka den första rättegångsdagen i Köpenhamn.

Förnekar mord

Peter Madsen är åtalad för mord, brott mot griftefriden och sexuellt våld mot Kim Wall. Han har erkänt att han har styckat den svenska journalistens kropp och sänkt kvarlevorna i havet, men förnekar mord.

Trine Maria Ilsøe är rättskorrespondent på DR.

Specialåklagaren Jakob Buch-Jepsen hävdar i sin stämningsansökan att Peter Madsen dödade Kim Wall på ett okänt sätt, möjligen genom kvävning eller genom att skära halsen av henne.

– Det är rätten som avgör om ett mord är begånget eller inte. Det är den fråga som åklagarmyndigheten ska få prövad. Åklagaren måste kunna bevisa att han medvetet har dödat henne, säger Trine Maria Ilsøe.

Ändrat sina uppgifter

En annan central fråga är sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

– I stämningsansökan finns också de sexuella förbrytelserna, där Peter Madsen ska ha stuckit henne i underlivet. Åklagaren påstår att det skedde när hon var i livet men måste bevisa det. För om det skedde först efter hennes död kan man inte döma honom för en sexuell förbrytelse utan för brott mot griftefriden.

En intressant fråga under rättegången blir hur rätten värderar att Peter Madsen successivt har ändrat sina uppgifter när ny information kommit fram.

Har erkänt styckningen

Först påstod han att Kim Wall steg i land, senare att hon avled efter att ha fått en tung lucka i huvudet och att han sänkte kroppen, eller som han uttryckte det: ”begravde” henne till sjöss.

Därefter har han erkänt styckningen men lagt fram förklaringen att hon kan ha avlidit av kolmonoxidförgiftning.

Fallet Kim Wall har ingredienser som för tankarna till fiktion. Historien har tagit vändningar som väcker fasa. Men till skillnad från en thriller handlar fallet Kim Wall om en verklig människa.

– Det är mycket viktigt när man bevakar det här fallet att tänka på att Kim Wall är död. Det är inte fiktion, det är inte film, säger Trine Maria Ilsøe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet