Människor hedrar minnet av Djurgådssupportern som misshandlades till döds. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rätten samlades på brottsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

”Han kan slåss, han vill slåss, och han slog för att offret var Djurgårdare”. Det säger åklagaren om den 28-årig HIF-supporter som står åtalad för att ha vållat en 43-årig mans död. På måndagen startade rättegången i Helsingborg.

Rättegången inleddes med åklagarens sakframställan. Enligt åklagare Eleonora Johansson ska det handla om oprovocerat våld.

– Den här mannen [offret] var inte huligan, han tillhör inte de som ställer till med bråk. Han var en vanlig Djurgårdensupporter, säger Eleonora Johansson.

Hon berättade om hur Djurgårdensupporten, klädd i DIF-tröja, gick i sällskap med sin bror och en vän upp för trapporna på Kärnan, på väg mot Olympia där matchen mellan HIF och DIF skulle husera.

Sällskapet ska senare ha setts prata med två-tre killar. En av dessa är den 28-åring som nu står inför rätta. Enligt försvaret ska han ha slagit till 43-åringen i nödvärn.

– Han hade ett grogglas i handen och den åtalade kände sig hotad av det, menar försvaret.

Tillhör frontline

Ett av bevisen mot 28-åringen består i att han ska tillhöra firman Frontline, vilket både intygas av teknisk bevisning och att han är känd av polisen i dessa kretsar. Dessutom är han intresserad av kampsport, framhäver åklagarsidan.

– Han kan slåss, han vill slåss, och han slog för att 43-åringen var Djurgårdensupporter och ingenting annat, säger Eleonora Johansson.

Men att 28-åringen tränat både kickboxning och taekwondo tycker inte försvaret är relevant.

Dessutom, efter att den åtalade slagit DIF-supportern, har en bekant till 28-åringen ha hörts säga till gärningsmannen: ”Fan vilken kung du är”.

Men försvaret instämmer inte i åklagarens beskrivning.

– Min klient har gått på HIF-matcher i 14 år men aldrig gripits för någonting, säger advokaten Stefan Rosell.

Han menar att slaget som gärningsmannen utdelade är en fråga om nödvärn, och att offret har setts sitta på en bar och dricka sprit. Dessutom ville advokaten göra en sak klar för rätten: att det inte handlar om en dödsmisshandel.

– Advokaten vänder sig emot att händelsen har beskrivits som en dödsmisshandel, både av medier, HIF och Helsingborgs kommun, berättar SVT:s reporter på plats.

Den dödes sambo, fyra barn, syskon och föräldrar begär 50 000 kronor vardera i skadestånd.

Rättsläkarens utlåtande tvetydigt

28-åringen står inför rätta för att ha utdelat ett slag mot en 43-årig Djurgårdensupporter under premiärmatchen i Allsvenskan. 43-åringen dog senare på sjukhus, och nu ska tingsrätten avgöra om den misstänkte har vållat Djurgårdensupporterns död eller inte.Båda sidor använder sig av rättsläkaren utlåtande om hur den 43-årige fyrabarnspappan dog, där det framgår att det både handlar om ett samband mellan slaget och dödsfallet, men också om att dödsorsaken kan ha varit sjukliga förändringar i 43-åringens hjärta.

Den åtalade 28-åringen menar att han kände sig hotad av 43-åringen och utdelade ett slag i nödvärn. Åklagaren menar däremot att det handlar om oprovocerat våld.

SVT är på plats under rättegången som inleds i Helsingborgs tingsrätt idag, och rapporterar löpande. Bland annat ska det göras en syn av platsen där Djurgårdensupportern dog, och flera vittnen ska höras.

Fakta: rättegång efter fotbollssupporters död

Visa

 * Under den första förhandlingsdagen av tre i det uppmärksammade fallet där en 43-årig Djurgårdssupporter miste livet i samband med den fotbollsallsvenska premiären den 30 mars i år genomfördes en syn av brottsplatsen i centrala Helsingborg.

 * Den 28-årige mannen som är åtalad misstänkt för misshandel och vållande till 43-åringens död närvarade inte på synen eftersom han var rädd för att ”man inte kan garantera hans säkerhet”, uppgav hans advokat.

 * Nio av 43-åringens anhöriga, däribland föräldrar, sambo, barn och syskon begär vardera 50 000 kronor i skadestånd.

 * Ytterligare sex vittnen som var på platsen ska höras. På onsdag ska bland annat en supporterpolis från Helsingborg vittna om 28-åringen och hans kopplingar till en fotbollsfirma. Då hörs även rättsläkaren, som både åklagaren och försvaret har kallat. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet
Människor hedrar minnet av Djurgådssupportern som misshandlades till döds. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: Björn Lindgren/TT
Foto: Björn Lindgren/TT