Riksdagsmannen dömd till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsmannen Daniel Sestrajcic (V) döms till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. – Jag känner en enorm besvikelse säger Sestrajcic. Men han har fortsatt stöd från partiet.

Det var den 8 oktober 2015 som polisen skulle ta bort ett tältläger utanför Migrationsverkets lokaler på Agnesfridsvägen i Malmö. Enligt stämningsansökan har riksdagsmannen Daniel Sestrajcic anslutit sig till den folksamling som störde den allmänna ordningen på platsen genom att förhindra polisen att utföra rivningen av tältlägret.

– Jag har inte blivit tillsagd. Om polisen hade sagt backa så hade jag backat, säger Sestrajcic till SVT Nyheter Skåne.

I sin dom skriver tingsrätten att det är klarlagt att han kom till tältlägret för att protestera och därigenom stödja palestiniernas sak. Tre polismän vittnade i rätten om att de sagt till Daniel Sestrajcic att flytta på sig.

Tingsrätten säger också att det framgår av bilder från platsen att han försvårat polisens arbete, bland annat genom att sitta på en tältduk. Rätten menar att polismännens uppgifter är trovärdiga och tillförlitliga.

Döms till böter

Enligt åtalet har Daniel Sestrajcic uppehållit sig tätt inpå en kedja av poliser och verbalt ifrågasatt polisens insats samt försökte komma förbi dem i syfte att ta sig in på område där tältrivning pågick. Till slut tvingades en polisman lyfta bort Sestrajcic. I stämningsansökan beskrivs Sestrajcics agerande:

”Härutöver har Daniel Sestrajcic erhållit flera befallningar från andra polismän på platsen om att avlägsna sig eller backa undan eftersom han under cirka tre timmars tid av och till försvårat eller hindrat polismännens arbetsuppgifter genom att stora delar av denna tid uppehålla sig i direkt anslutning till de tält som skulle rivas. Daniel Sestrajcic begick gärningen med uppsåt.”

Sestrajcic åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten och han döms till 50 dagsböter.

”Ett skitåtal”

Daniel Sestrajcic (V) har tillbakavisat samtliga anklagelser och menar att han är oskyldig:

– Detta är ett riktigt skitåtal, ett mycket konstigt åtal att väcka, säger han.

– Jag känner en enorm besvikelse. Och jag tycker att tingsrätten har fel för jag vet vad jag har gjort och inte har gjort. 

Han säger att domen inte kommer att betyda något för honom som politiker.

– Ingenting överhuvudtaget. Det är ett milt brott och jag har ett enormt stöd i partiet.

”Massivt stöd”

Domen kanske till och med är en ”merit”?

Daniel Sestrajcic skrattar:

– Inget brott är en merit, säger han.

– Men jag har aldrig upplevt ett sådant massivt stöd från partikamrater i Malmö som nu.

Fortsatt förttroende

Han har partiets fortsatta förtroende och kan sitta kvar i riksdagen. Men det som hänt är inte bra för partiet, enligt gruppledaren.

– Det är klart att om vi sitter i en församling och stiftar lag och inte följer den själva så kan det uppfattas som väldigt konstigt. Vi tycker att riksdagsledamöter ska följa lagen, säger Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby till TT.

Mia Sydow Mölleby pekar på att det finns en gradskillnad mellan olika brott och att ohörsamhet, som Sestrajcic nu döms för, inte är lika allvarligt som våld mot tjänsteman, som han inledningsvis också var misstänkt för.

Åklagaren är nöjd

Om Daniel Sestrajcic är besviken så är chefsåklagare Marie Sterup nöjd.

– Även om tingsrätten inte fällt på alla punkter, så delar rätten ändå min uppfattning, säger hon.

Daneil Sestrajcic har från början sagt att om han blir fälld så kommer han att överklaga. Marie Sterup vill inte kommentera hur hon kommer att göra.

– Först ska jag läsa domen ordentligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer