Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Folk tar med sig hem också för att ha som senare måltid, säger Aina Gagliardo, platsansvarig på Mötesplats Helamalmö Nydala. Foto: Johan Dernelius

Förening i Malmö larmar: Barnfamiljer har inte råd med frukost

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Helamalmö på Nydala torg i Malmö serverar gratis frukost varje vardag. De senaste månaderna har antalet barn som kommer ökat markant.

– Barnen kommer och äter innan de går till skolan. Människor är i en extremt svår ekonomisk sits, säger Aina Gagliardo, platsansvarig Mötesplats Helamalmö.

Skolbarn, hela familjer och äldre personer köar i föreningen Helamalmös lokaler på Nydala torg i Malmö. Varje vardag serveras gratis frukost och de senaste månaderna har fler och fler skolbarn och yngre barn kommit för att få ett mål mat.

– De kommer före skolan och får en macka, ett glas O'boy och frukt. Vi ser att det ökar för varje dag som går, säger Aina Gagliardo som är platsansvarig på Mötesplats Helamalmö på Nydala.

Tar med mat hem

Att många familjer har fått det svårt ekonomiskt märker den ideella föreningen tydligt. En hel del av besökarna har med sig plastburkar och plastpåsar som de fyller med bröd, pålägg och grönsaker.

– Folk behöver mat till senare måltider också och den här verksamheten kan hålla människor flytande i en svår situation, säger Aina Gagliardo.

I klippet ovan besöker vi frukosten på Nydala torg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.