Kommunalrådet Simon Chrisander (t.v.) lade fram förslaget om att öppna dörren för SD. Roko Kursar (t.h.), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Malmö, har å andra sidan konsekvent stängt samma dörr. Foto: Liberalerna Malmö/SVT

Beslutet: Malmöliberalerna stänger dörren för SD

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten beslutade Liberalerna i Malmö att de kan samtala och förhandla med alla partier – inklusive V och SD. Men på ett möte under tisdagskvällen vände vinden. En majoritet av de närvarande röstade för att återigen stänga den dörren.

Det var under ett medlemsmöte den 14 november som ett kommunalråd lyfte frågan om vilka partier Liberalerna i Malmö kan samarbeta med efter valet 2022.

15 av 27 närvarande röstade för ett förslag om att partiet efter valet kan samtala och förhandla med SD och V. Något som Malmöliberalerna tidigare har hållit dörren stängd för.

– Det skedde helt regelmässigt, det var ingen kupp. Men eftersom det inte var någon hög uppslutning var det inget bra sätt att få beslutet väl förankrat, säger Michael Högberg ordförande i Liberalerna Malmö.

Enligt honom har den låga uppslutningen väckt en del rabalder inom Malmöliberalerna.

400 medlemmar kallades till möte

Därför kallade styrelsen samtliga 400 medlemmar till ett möte för att avgöra frågan, vilket Sydsvenskan först kunde berätta om. Styrelsen föreslog följande formulering:

”Vi kan ha samsyn med samtliga partier i enskilda sakfrågor men vi förhandlar inte med SD och V.”

Beslutet: Inga förhandlingar med SD

Och under mötet röstade en majoritet av de närvarande på mötet, 51 av 70, för styrelsens förslag.

Styrelsen tyckte ju att det tidigare beslutet var för dåligt förankrat. Nu fattades beslutet med 70 av 400 medlemmar. Är det tillräckligt förankrat nu?

– Det tycker jag. Detta är den aktiva delen av Liberalerna. Vi är trygga med det här beslutet och går starkare ur detta, säger Michael Högberg och fortsätter:

– Siffrorna är ganska tydliga jämfört med de tidigare beslutet då det var 15 mot 12. Vi har ett brett underlag och enigare beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.