Foto: Hans Larsson

Den blodröda solnedgången uteblev

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen väntades en röd solnedgång i södra Skåne. När SVT Nyheter Skåne besökte Ön i Limhamn syntes ingen solnedgång, som täcktes av dimma.

Om den röda solnedgången syntes i övriga delar av Skåne är fortfarande oklart.

Det väntade väderfenomenet orsakas av små sandpartiklar från Sahara som färdats i atmosfären med starka sydvästliga luftströmmarna ända upp till Europa. Partiklarna lägger sig sedan som ett dammoln framför solen och bildar ett ovanligt rött sken över himlen.

– Partiklarna gör att ljuset sprider sig på ett annat sätt, säger SVTs meteorolog Nitzan Cohen.

Sist väderfenomenet uppstod i Europa var den sjunde februari i år. Då låg sandpartiklarna lägre och bildade en sepiafärgad dis över himlen i tyska Stuttgart och schweiziska alperna.

Om färgen sepia

Sepia är är en rödbrun färg, uppkallad efter den mörkbruna vätska som finns i bläcksäcken hos bläckfisken sepia. Den mörkbruna vätskan används bland annat till laveringar på grund av den mörkbruna färgnyans som färgämnet ger.

Källa: Svenska Akademins ordbok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.