Erin McLeod, målvakt i FC Rosengård och Inger Molin, regissör och producent. Foto: Gunilla Fritze

Ilska och frustration bakom ny dokumentär om FC Rosengård

Det var ilska och frustration över fördelningen av pengar inom fotbollen som gjorde att ett filmteam i Malmö ville göra en dokumentärfilm om FC Rosengård. Nu har filmen ”Fotboll i nöd och lust” premiär.

– Jag blev så arg när jag hörde att 99,8 procent av pengarna inom Champions League går till herrfotbollen och bara 0,2 procent till damfotbollen, säger Inger Molin som är regissör och producent för ”Fotboll i nöd och lust”.

I januari 2015 började hon och fotografen Bill Watts följa FC Rosengård.

De har varit med när laget tagit guld i damallsvenskan, spelat matcher i Women´s Champions League och haft träningspass. De har kommit nära flera av spelarna och lagets sportchef Therese Sjögran.

– Filmen är karaktärsdriven och Therese är en av de personer som porträtteras, säger Inger Molin.

Svårt att kunna försörja sig

En annan är målvakten Erin McLeod som slet av ett korsband i CL-matchen mot Frankfurt i mars 2016 och som har haft lång rehabilitering.

– Det är alltid ovant att se sig själv på TV och på film men det är viktigt för damfotbollen att vi får visa vad vi gör, säger Erin McLeod.

Hon har spelat fotboll i 15 år och säger att det är svårt för alla utom de fyra-fem bästa i världen att försörja sig som fotbollsspelare.

– Det är ibland svårt att få ekonomin att gå runt som fotbollsspelare. Det gäller att hitta sponsorer.

Ekonomiska problem

Malin Leverstad arbetar som assisterande tränare i FC Rosengård. Hon har själv tidigare spelat på elitnivå.

– Jag tycker klubben är ganska bra på att inte bara fokusera på pengar men det är klart att man hör runt omkring att det är ekonomiska problem och man vet inte från ett år till nästa vilka lag som kommer att spela, säger Malin Leverstad.

Hon ser fram emot FC Rosengårds kommande matcher i Champions League. De ska förhoppningsvis dra stor publik till Malmö IP.

– Det är viktigt att många kommer på matcherna och ser hur bra damfotboll är och hur den hela tiden utvecklas, säger Inger Molin.

Förändring på gång

Erin McLoed tycker att hon ser att en förändring är på gång när det gäller tillskottet av pengar till damfotbollen.

– Det märks i bland annat England att de skjuter till mycket mer pengar och det märks på alla lag att de då blir bättre. Jag tror på en ljus framtid och sådan här film är viktig så vi pratar om ojämlikheten mellan könen inom fotbollen, säger Erin McLoed.

Filmen ”Fotboll i nöd och lust” kommer att visas i SVT2 klockan 20 på torsdag 23 mars. Den finns även att se redan nu på SVT Play.

Inger Molin hoppas att skolklasser, idrottsföreningar och klubbar kommer att se filmen.

– Jag tycker den kan vara ett bra underlag för genusdiskussioner. Jag hade förhandsvisning för en grupp fotbollstjejer och de kände att de är del av någonting som växer och är viktigt.

Fakta om Women´s Champions League

Visa

På onsdag spelar FC Rosengård kvartsfinal mot Barcelona i Women´s Champions League hemma på Malmö IP. Returmachen spelas i Barcelona 29 mars.

Övriga lag som ska spela kvarsfinaler är:

Fortuna Hjørring – Manchester City

Wolfsburg – Lyon

Bayern München – Paris Saint-Germain

Finalen kommer att spelas på Cardiff City Stadium i Wales 1 juni.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer