En imam som tidigare varit verksam i Skåne har tagits i förvar av Säpo. Foto: Tomas Oneborg, SVD/TT

Imam tagen i förvar av Säpo – tidigare verksam i Skåne

Publicerad

En imam från Västerås, tidigare verksam i Skåne, har tagits till Migrationsverkets förvar. Mannen är den tredje imamen som gripits av Säkerhetspolisen på kort tid. – Jag är inte förvånad över att det är just de här personerna som blivit intressanta för Säkerhetspolisen, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Gripandet av imamen från Västerås var Expressen först att berätta om men Migrationsverket bekräftar gripandet för TT. Beslutet om att ta imamen i förvar togs under tisdagskvällen.

– Det här är en person som har haft sina rötter i Skåne sedan han kom till Sverige. 2015 flyttade han till Västerås och blev imam där, berättar Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

– Han var inflytelserik under tiden när IS byggdes upp och är radarpar med imamen Abo Raad i Gävle som var den första att tas i förvar och som är själva huvudpersonen, säger han.

I ett mejl till Expressen kommenterar Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wernstedt gripandet:

”Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering”.

Bedöms utgöra säkerhetshot

En av de åtgärder som Säpo kan använda sig av är möjligheten att inom lagen om särskild utlänningskontroll ta personer i förvar som bedöms utgöra ett säkerhetshot.

Sedan tidigare sitter två muslimska ledare i Migrationsverkets förvar. En av dem är imamen Abo Raad som varit verksam vid Gävle moské och som enligt stiftelsen Doku har varit en inspirationskälla för svenska IS-sympatisörer. Även Abu Raads vuxne son har frihetsberövats.

– Det finns vissa tongivande imamer som vi tog upp i vår salafistrapport och jag är inte förvånad över att det är just de här personerna som blivit intressanta för Säkerhetspolisen och som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet, säger Magnus Ranstorp.

”Intressant att följa”

Han tycker det är ett intressant tilltag från Säpos sida att vidta så pass offensiva åtgärder.

– Det här kommer skaka om extremistmiljöerna som säkerligen kommer gå ut och protestera, så det ska bli intressant att följa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet