Paul och Anna Kraus, grundare av mikrobiografen Hypnos i Malmö. Foto: Gunilla FritzeVisa alla (5)
Visa alla (5)

De har skapat mikrobiograf i industrilokal

Uppdaterad
Publicerad

Malmö har fått en nya mikrobiograf, biografen Hypnos, där lokala filmskapare ska få visa sina filmer. Den ligger i en stadsdel som mer förknippas med biltvättar och falafel än med kultur.

Foto: Gunilla Fritze

– Vi ville skapa en biograf och en mötesplats liknande de som finns i mitt hemland Polen och i Paris, där man kan träffas före och efter filmen för att diskutera över en kopp kaffe eller ett glas vin. Man ska inte behöva stå ute på gatan och göras det, säger Anna Kraus.

Hon och hennes man Paul har tillsammans med vännen Hans Carlsson förvandlat en oansenlig industrilokal på Norra Grängesbergsgatan till en smal biosalong med 56 stolar, ett mindre kafé med bardisk och mjuka plyschsoffor.

Tema- och hemliga filmkvällar

– Vi vill att okända och mindre kända filmskapare ska få visa sina filmer på en stor duk med bra ljud. De ska få en boost av att möta publiken här i salongen och inte bara på filmfestivaler och via internet, säger Paul Kraus.

Foto: Gunilla Fritze

Anna fyller i att de planerar att ha filmvisningar med teman, som äldre sciencefictionfilmer och att det ska bli hemliga filmkvällar.

– Det är den bästa idéen tycker jag, att man kommer hit och inte vet vad man ska få se, säger Anna.

I februari öppnar biografen Hypnos och den ska drivas av en förening.

– Det här är ingen vinstdrivande biograf i vanlig bemärkelse. De som går med i föreningen hoppas vi ska vilja arbeta här och komma med idéer, säger Anna Kraus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer