Foto: Naina Helén Jåma/TT

Influensavaccin för icke-riskgrupper skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu en stor efterfrågan på influensavaccinet i världen, vilket gör att det är svårt att få tillräckligt med vaccin till Sverige. Därför skjuter nu Region Skåne upp vaccineringen för icke-riskgrupper.

Tanken var att kunna erbjuda allmänheten influensavaccin den 1 december. Men det får nu skjutas på framtiden.

– Vårt uppdrag är främst att erbjuda äldre och riskgrupper kostnadsfri vaccination mot influensa, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Pausat för vårdpersonal

Även influensavaccineringen av vård- och omsorgspersonal har nu pausats för att säkerställa att vaccinet räcker till riskgrupperna.

I ett pressmeddelande från Region Skåne menar de att det inte ligger i regionens uppdrag att erbjuda vaccinering av friska personer. Det har tidigare gjorts i mån av tillgång till vaccin. Däremot finns det privata vaccinationsmottagningar som kan erbjuda influensavaccin.

Ny leverans på gång

Region Skåne har haft tillgång till cirka 222 000 doser av influensavaccinet. En sista leverans beräknas komma in under vecka 50 – 51. Då ges vidare besked kring tillgång på vaccin för icke-riskgrupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer