Foto: PAMELA TULIZO/AFP/TT

Influensavaccinet slut hos leverantören

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen upptäckte vårdcentraler runt om i Skåne att det inte gick att beställa mer influensavaccin. Intresset för vaccinering bland skåningarna är stort även i år.

– Vi vet inte riktigt varför vaccinet tog slut hos leverantören, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.

Efter förra årets vaccinbrist har Region Skåne beställt mer influensavaccin i år. Men intresset är stort och när flera vårdcentraler nu skulle beställa mer var det slut hos leverantören, vilket Kvällsposten var först med att rapportera.

– Jag har inte hört att någon vårdcentral haft helt slut på vaccin. De har haft kvar i sitt lager, men ville beställa mer, säger Per Hagstam.

Ny leverantör klar

För att lösa situationen har Region Skåne nu beställt från en annan leverantör för att täcka behovet.

– Det är ett likvärdigt vaccin med samma virusstammar. Det vaccinet har vi redan för att ge till barn under tre år som är i någon av riskgrupperna. Men det fungerar lika bra på vuxna, säger Per Hagstam.

Ökat intresse

Förra året märktes en ökning av viljan att vaccinera sig mot säsongens influensa.

– Intresset verkar hålla i sig även i år, det är många som vill vaccinera sig, säger Per Hagstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.