350 sjuksköterskor saknas i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 350 grundutbildade sjuksköterskor fattas i Region Skåne. Förra våren var antalet lediga tjänster nästan exakt detsamma och för nyutbildade sjuksköterskor står arbetsmarknaden vidöppen.

– Jag gillar när det är stressigt, men jag vet inte om det är så nyttigt i längden. Jag tror man måste göra något åt lönerna. Det är det folk pratar om i fikarummen, säger studenten Jonas Helmersson.

Han börjar sitt arbete på akutvårdsavdelningen i Malmö tre dagar efter examensdagen. Hans klasskamrat Hilda Högberg hade inte heller några problem att få jobb. Hon tror att lösningen handlar mer om arbetsmiljön och möjligheten att utvecklas på arbetet.

– I nuläget, när jag är ute på praktik och läser om patientsäkerhet och hur det ser ut med vårdplatser, har jag svårt att tänka långsiktigt, svårt att se att jag ska kunna jobba ett helt arbetsliv inom slutenvården, säger Hilda Högberg.

Hilda Högberg hade inga problem att få jobb. Foto: SVT

En klar majoritet av de runt 350 lediga sjukskötersketjänster som är listade på Region Skåne hemsida är tillsvidareanställningar. Några av dem med sista ansökningsdatum i april har ännu inte en enda sökande. Det är en bild som känns igen: förra våren var antalet lediga tjänster, alltså sjuksköterskor som fattas ute i vården, nästan exakt detsamma.

Sjuksköterskebristen i Skåne förblir alltså stor. Region Skånes plan för att råda bot på bristen och locka fler sjuksköterskor till de lediga tjänsterna, är bland annat att anställa andra yrkeskategorier, sjukvårdsbiträden till exempel, som ska avlasta sjuksköterskorna. Man hoppas också att det avtal om betald tid för vila och återhämtning för nattarbete som Vårdförbundet och Region Skåne enats om ska få fler sjuksköterskor att vilja jobba där. Men avtalet är inte genomfört än, och för att kunna göra det krävs på vissa håll – mer personal.

– Det pågår processer som tar tid innan de får genomslag. Men vi behöver jobba mycket mer med det här, säger Carina Wirth, enhetschef på Region Skånes HR-stab.

Jonas Helmersson: ”Jag tror man måste göra något åt lönerna”. Foto: SVT

Jonas Helmersson och Hilda Högberg är klara med sin utbildning i juni. De har båda blivit kontaktade både av andra landsting och privata vårdgivare redan under studietiden, men har valt att börja sin karriär i Region Skåne. De känner väl till att många avdelningar är underbemannade, och är inte säkra på hur länge de kommer att orka jobba på sjukhus. 

– Man hoppas att arbetsgivaren tar till vara på det engagemang man känner nu, när man kommer ut som ny, säger Hilda Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.