– Två och en halv månad senare var jag en ny människa, säger Ingemar Lantz. Foto: Bernard Mikulic

Ingemar hjärtopererades med unik metod – ”det är helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Lund är den enda platsen i Sverige där förmaksflimmer opereras med titthålskirurgi. Detta gör att patienter med allvarligt flimmer kan slippa hjärtkirurgi där bröstkorgen öppnas.

Ingemar Lantz blev titthålsopererad i Lund för tio månader sen. I 14 år levde han med komplicerat förmaksflimmer som gjorde att hjärtat slog snabbt och oregelbundet.

Försämrad blodcirkulation, konstant trötthet och ökad risk för blodproppar var Ingemars vardag.

– Det är fruktanvärt och man orkar inte till sist. Man tänkte på barnbarnet och på nära och kära. Om kan skulle få vara med till jul, säger Ingemar Lantz från Råå utanför Helsingborg.

Bättre än alternativet

Flimmerpatienter med mindre besvär kan bli hjälpta av en metod som innebär att en kateter förs in i hjärtat via ljumsken. För patienter med allvarligt flimmer är titthålskirurgi bättre än alternativet – hjärtoperation med öppen bröstkorg.

– Jag ser ju fördelarna genom att det är en kortare rehabilitering. Man behöver inte öppna bröstkorgen och det är skonsammare. Man kommer ur sängen fortare. Detta öppnar för andra titthålsmetoder på hjärtats utsida där vi annars kanske skulle ge upp, säger David Mörtsell är kardiolog vid Skånes universitetssjukhus.

”Jag har mer livsglädje”

 – Vi bränner sönder hjärtceller så att de inte längre är ledande och då isolerar vi bort områdena som kan trigga igång ett förmaksflimmer, säger Shahab Nozohoor, biträdande överläkare på Thoraxkliniken i Lund.

Ingemar Lantz säger att han har fått livet tillbaka efter operationen.

– Två och en halv månad senare var jag en ny människa. Jag har mer livsglädje och det är helt fantastiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.