Martin Hansen, kökschef på Grand Hotel i Lund. Foto: Sanne Kleiner

Krogarna: Ingen efterfrågan överhuvudtaget på ål

Publicerad

Nio av tio tillfrågade fiskbutiker i Skåne säljer ål inför jul, det visar Världsnaturfondens nya undersökning. Däremot serverar knappt någon av de tillfrågade krogarna ål på julbordet. Grand Hotel i Lund har inte serverat ål sedan den blev rödlistad.

– Det har inte funnits någon förfrågan på ål överhuvudtaget i år. För oss är det väldigt viktigt att det vi serverar på julbordet har mått bra, har haft det bra och har ett hållbart perspektiv. Vi har alla ett stort ansvar i miljöfrågan, säger Martin Hansen, kökschef på Grand Hotel i Lund.

Han menar att allt fler är medvetna idag och att det kan vara anledningen till att efterfrågan inte är lika stor.

– Folk tänker mer i dag på hur fisken är fiskad, var den kommer ifrån och hur mycket fisk det finns i våra hav. Det är ett ansvar vi har för våra barn och barnbarn. Jag tror allmänheten har förstått det mycket mer i dag än för fem, tio år sedan, säger Martin Hansen.

I år satsar restaurangen mer på vegetarisk mat på julbordet, som det hittills varit stor efterfrågan på.

– Vi satsar enormt mycket på den vegetariska biten. Alla får göra sitt val. Vi vet alla att haven håller på att bli utfiskade. Alla har ett eget ansvar och det måste man ta på allvar, säger Martin Hansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer