Foto: TT

Polisanställd frias för inlägg på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av april som den polisanställde tjänstemannen anmäldes till enheten för särskilda utredningar efter att ha publicerat ett inlägg på Facebook. Särskilda åklagarkammaren har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning om hets mot folkgrupp.

Tjänstemannen publicerade bland annat en bild på en kvinna som ger p-piller till en annan kvinna i smutsiga kläder och omgiven av skrikande barn och kommenterade bilden med ”Enda tänkbara bidraget enligt min uppfattning” (avser tiggeriet på gator och torg).

Särskilda åklagarkammaren, som bland annat hanterar misstankar om brott av poliser, beslutade senare att inte inleda någon förundersökning. De skriver i sitt beslut att det måste finnas ett utrymme för yttranden som av många personer kan uppfattas som stötande. De skriver också att ”påståenden som bäst bemöts eller tillrättaläggs i en fri och öppen debatt inte ska kriminaliseras”.

– Det ska ju finnas misstanke om brott om man ska göra en förundersökning. Det fanns det inte i detta fallet enligt min uppfattning, säger tjänstemannen själv om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.