Anmälningarna om brister i vården har haglat mot det privata äldreboendet S:t Knuts i Falsterbo. Oppositionen i omsorgsnämnden ville att kommunen tar över men röstades ner. Foto: Privat

Nej till kommunalisering av kritiserat äldreboende i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen kommunalisering av äldreboendet S:t Knut i Falsterbo. Oppositionen i Vellinges omsorgsnämnd föreslog detta men röstades ner.

Förslaget lades vid tisdagens möte, när det visat sig att upphandlingen av en ny entreprenör för äldreomsorg misslyckats.  

– Inte ett enda anbud hade kommit in. Då yrkade jag på att kommunen skulle förbereda sig på ett övertagande av S:t Knut, säger Andreas Johansson (L). 

Röstades ner

Liberalerna fick med sig Centern, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, men yrkandet avslogs av den moderata majoriteten. 

– Det blev väldigt knepigt att lägga ett sådant yrkande innan vi diskuterat att häva avtalet och innan det finns förutsättningar för en hävning, säger ordföranden Mavis Zander (M). 

Enligt Andreas Johansson uppfyller privata entrepenören Vardaga, som nu driver S:t Knut, ännu inte kravet på en bemanning med 85 procent undersköterskor, utan kommer bara upp i 72 procent. 

– Det är en brist men inte grund i sig för att häva avtalet, säger Mavis Zander.

Larmen haglat

Larmen om missförhållanden på S:t Knut har haglat det senaste året och lett till både avvikelserapporter till kommunen och anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

För att ha en beredskap om det skulle bli aktuellt att häva avtalet, med Vardaga eller om någon annan entreprenör vid något av Vellinges äldreboenden skulle dra sig ur, inledde kommunen i oktober en upphandling, som alltså misslyckats.

SVT Nyheter Skåne har sökt Vardaga för en kommentar. Vardagas presstjänt skickar som svar ett mejl och hänvisar till ett pressmeddelande som skickades ut i september om de åtgärder som planeras. Där framgår bland annat att man infört nya rutiner och uppföljningar samt att ny personal har rektyterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer